DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Lodsejerne i Lille Vildmose skal have større erstatning
Foto: René Schütze, Ritzau Scanpix

Overtaksationskommissionen har talt:
Lodsejerne i Lille Vildmose skal have større erstatning

Ikke 20.000 men 27.000 kr. per hektar skal lodsejerne, der måtte fjernes af politiet på Aalborg Kommunes ønske, nu kompenseres med.
20. JUL 2020 11.48

AALBORG: En længe ventet afgørelse fra Overtaksationskommissionen er nu kommet i en sag om erstatning i Lille Vildmose, hvor Aalborg Kommune er i gang med et naturgenopretningsprojekt.

Et projekt, der er blevet landskendt - ikke på grund af naturherligheden, men på grund af demonstrationer og anholdelser af landmænd, der blokerede for kommunens maskiner.

Uenighed om erstatningens størrelse og fredningsvilkår lå bag, da lodsejere i oktober 2019 obstruerede det kommunale gravearbejde og lod sig anholde af politiet. Og dengang kom det frem, at 42 mio. kr. fra EU's Life-projekt risikerede at smuldre mellem fingrene, hvis ikke det lykkedes kommunen at blive færdig i tide.

Ifølge TV2 Nord har Taksationskommisionen nu forhøjet erstatningen, som lodsejerne har krav på fra Aalborg Kommune, fra 20.000 kr. til 27.000 kr. pr. hektar. Beløbet er dog stadig stadig langt fra de 130.000 kr., som lodsejerne har påstået er den korrekte pris.

Ifølge Landsforeningen Bæredygtigt Landbrug er der tale om en stor sejr for lodsejerne. Organisationen beskriver i en pressemeddelelse, hvordan lodsejerne fik ret på alle punkter og dermed er frikendt for alle anklager:

'De har ikke begået ulovligheder og skulle dermed have haft lov til frit at færdes på egen jord. Aalborg Kommune har til gengæld fået en næse af dimensioner. I loven står der klart, at alle økonomiske forhold skal være endelig afklarede, inden et projektarbejde må begynde. Det var ikke tilfældet i sagen i Lille Vildmose.'

Magtmisbrug

Så vidt Bæredygtigt Landbrug, hvis formand Flemming Fuglede Jørgensen udtaler, at 'det har været en helt urimelig overmagt, de har været op imod – hvor kommune og politi har gjort fælles front mod lovlydige borgere. Det har været en forfærdende oplevelse af magtmisbrug'.

Fuglede Jørgensen blev selv taget med på politistationen under demonstrationen i oktober. 

Aalborg Kommune har en anden opfattelse af afgørelsen: 

- Kommissionen tager ene og alene stilling til det økonomiske aspekt i sagen og ikke til hverken fredningen eller arbejdet, så at påstå, at vi uberettiget har taget lodsejernes jord, det er ikke korrekt, siger rådmand Hans Henrik Henriksen (S) til TV2 Nord og understreger, at han har svært ved at se, at det kan kaldes en sejr til lodsejerne, når lodsejerne i sin tid mente, at jorden var 130.000 kr. per hektar værd, og de nu er landet på 27.000 kr.

Lodsejerne overvejer nu, om de skal tage yderligere retslige tiltag i sagen. Og kommunen tager afgørelsen til efterretning, mens  jurister kigger nærmere på præmisserne.