Levedygtig lokalliste stopper efter tre perioder

Lokaldemokraterne i Helsingør nedlægger sig selv, og så er der nye lokallister i Hedensted, Middelfart og Lolland, der ved KV17 havde hele syv forskellige lokallister.
26. MAJ 2021 12.25

TEMA: KV21

Der er fortsat grobund for lokallister, og stadig er det i langt de fleste kommuner tilstrækkeligt med 25 stillere for at kunne stille op til kommunalvalg.

På det seneste er der dukket flere nye af slagsen op, men i Helsingør er der netop blevet nedlagt en lokalliste, der har holdt sig i byrådet siden KV09, så 1.523 stemmer er her blevet ledige.

Lokaldemokraternes byrådsmedlem Jan Ryberg, der oprindeligt blev valgt ind for S, vil ikke stille op ved KV21, og listen har ikke kunnet finde en erstatning, oplyser Helsingør Dagblad. Listen blev i sin tid stiftet på bagrund af utilfredshed med byggeriet af kulturcentret Kulturværftet.

I tre kommuner er der nye lokallister på vej:

Fra Hedensted fremgår det af Ugeavisen, at Steinar Sørensen er spidskandidat for Tillidslisten, af hvis hjemmeside det tydeligt ses, at vejsager - og ikke mindst myndigheders fejl i den slags sager - er i fokus.

I Middelfart er den lokale liste Omsorgsgruppen ny på den lokale scene. Fredericia Dagblad beretter, at kørestolsbrugeren Johnny Ancher er spids for listen, der har fire andre kandidater, 450 Facebook-medlemmer og et klart fokus på ældre og handicappedes forhold.

Ancher fortæller, at listen har afvist et tilbud om at gå med i et valgforbund uden at nævne hvilket. Ved KV17 var der i Middelfart en lokalliste med navnet PositivPlus, der blot fik 58 stemmer.

I Lolland kommer der også en ny liste på stemmesedlen, Vestfronten, som understreger et tilhørsforhold i den vestlige del af kommunen, altså Nakskov. Bag listen står blandt andre tidligere byrådsmedlem for SF og siden DF, Torben Hansen. Støttepædagog Anders Bo Jørgensen er ifølge Folketidende listens spids.

Her var der ved KV17 hele syv lokallister: Landsbylisten, Lokallisten Lolland, Borgerlisten Lolland, Din Stemme og Udkantsdanmark og for at øge forvirringen hele to lister med navnet Nyt Lolland, der stillede op med bogstaverne H og Y. Lokallisten Lolland fik to pladser, og Din Stemme også to, mens de andre ikke fik stemmer nok.

Muligheden for navnelighed mellem to forskellige lister er siden afskaffet ved en lovændring. Andre ændringer er nye regler for antal stillere: minimum 25 i alle kommuner undtagen i Aarhus, Aalborg og Odense, hvor det er 50, og i København, hvor det er 150. For regionerne er det 50.