
Transportministeriet netop har offentliggjort en ny rapport fra COWI om fordele og ulemper ved henholdsvis letbane og højklasset buslinje langs Ring 3. Rapporten konkluderer blandt andet, at en buslinje er billigst, men at en letbane vil skabe mest byudvikling og flest passagerer til den fremtidige kollektive trafik langs Ring 3.
Formanden for ringby - letbanesamarbejdet Ring 3, Gladsaxe Kommunes borgmester Karin Søjberg Holst (S) hæfter sig ved transportministerens udmelding om dialog med kommunerne om den kollektive transportløsning i Ring 3.
-Jeg glæder mig meget til at nærlæse den rapporten, og blive klogere på, hvad en højklasset busløsning kan i forhold til en letbane. Det kan ikke komme bag på nogen, at busløsningen er billigere. Men en skinnebåren løsning har længe stået øverst på kommunernes ønskeseddel, fordi den tiltrækker flere passagerer og virkelig vil give hele hovedstadsområdet et løft, siger Gladsaxe borgmester.
COWIs rapport viser, at det vil koste ca. 3,7 mia. kr. at etablere en letbane på strækningen mellem Lundtofte og Ishøj, der er 28 km lang. På samme strækning vil omkostningerne for en højklasset busløsning, der er forberedt for senere udbygning til letbane, udgøre ca. 2,4 mia. kr.
Transportminister Hans Chr. Schmidt (V) siger:
- Jeg vil tage en første drøftelse efter sommerferien med borgmestrene, som repræsenterer kommunerne langs Ring 3. Der er mange interessante resultater i COWIs rapport, og i samarbejde med kommunerne og forligskredsen skal vi have drøftet, om der skal arbejdes videre med en letbane eller en højklasset bus, og hvordan projektet kan finansieres.
Behov for nyt liv i Hovedstaden
Nyt liv i Hovedstaden er der ifølge ringby - letbanesamarbejdet brug for. Ifølge OECD er landenes konkurrenceevne i stigende grad afhængig af de store byer, fordi det er dem, der kan tiltrække udenlandske investeringer, turister og arbejdskraft.
En undersøgelse fra 2009 lavet af OECD slår fast, at hovedstadens vækst ikke svarer til andre storbyers. Faktum er, at hovedstadsområdet er Danmarks eneste konkurrencedygtige region i internationalt perspektiv. Hvis hovedstadsområdet vinder eller mister virksomheder og medarbejdere, er det fra eller til udlandet, ikke til resten af Danmark.
- OECD peger på, at én af løsningerne er at gøre en indsats for at gøre hovedstaden til et mere attraktivt sted at bo og arbejde. Det klarer vi kun hvis vi tilbyder ordentlige kollektive transportløsninger, siger Karin Søjberg Holst.
Internationalt team arbejder på byvision
Den udfordring har nogle af omegnskommunerne til København taget op. I samarbejde med Realdania laver letbane - ringbysamarbejdet i øjeblikket en vision for byområderne langs ring 3. Et tværfagligt, internationalt team af førende byplanlæggere, arkitekter, ingeniører, strategiudviklere og researchere er sat til at konkretisere byvisionen. Blandt deltagerne i dette arbejde er den verdenskendte danske arkitekt Bjarke Ingels.
Arbejdet følger to spor, dels en omfattende kortlægning af moderne urbanitet verden over, dels en lokal analyse. Kortlægningen skal give bud på de såkaldte 'Big Bets', det vil sige, de overordnede udfordringer, som moderne byer og forstæder står over for.
-Det vil være fantastisk, hvis vi med ringbyen som case kan blive et forbillede for, hvordan byvækst kan håndteres på en bæredygtig måde. Jeg håber virkelig, at vores transportminister også vil have dette i baghovedet. Det vil være klogt at vælge transportløsninger, der matcher vores ambitioner, siger Karin Søjberg Holst.
De sidste penge skal findes
-Regeringen har allerede sat 1,5 milliard kroner af i transporthandlingsplanen til en løsning langs Ring 3. Foran os står opgaven med at finde de sidste penge. Med det burde være til at klare. For alle beregninger viser, at løsningerne i Ring 3 er forholdsvist billige i sammenligning med flere af de andre store trafikprojekter, som er blevet præsenteret i den seneste tid.
- Jeg er glad for at transportministeren vil gå i dialog med kommunerne om, hvad der er bedst for hovedstadens fremtid. Der ingen tid at spilde, hvis vi skal vende de kedelige tendenser, vi ser i den internationale konkurrence lige nu, siger Karin Søjberg Holst.
mou
Ringby - letbanesamarbejdet Ring 3
er et fælleskommunalt samarbejde mellem: Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe, Herlev, Rødovre, Albertslund, Glostrup, Vallensbæk, Ishøj, Brøndby og Hvidovre Kommune.
Se Tranaportministeriets/COWI's rapport her
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.