HOLSTEBRO: I denne uge åbner Holstebro Biblioteks nye hjemmeside og et nyt kapitel begynder i relationen mellem bibliotek og bruger. Farvel til envejskommunikation og goddag til to- og flervejskommunikation med web 2.0 designets muligheder for dialog, debat og inddragelse af brugerne som aktive medskabere af holstebrobibliotek.dk.
Som et af de første biblioteker i Danmark tilbyder Holstebro Bibliotek brugerne en mere personlig portal på nettet med integreret søgefunktion, der effektivt og brugervenligt finder materialer blandt bøger, lydbøger, film, cd'er og mange andre medier. Nyt er også, at Holstebro Bibliotek får direkte indgang via www.holstebrobibliotek.dk. Der vil dog fortsat være adgang fra Holstebro Kommunes hjemmeside.
Vær anmelder og spred stjerner over dine bedste bøger
På den nye side kan brugerne være aktive, idet et ekstra bruger-log-in giver adgang til at anmelde og give stjerner til det, man sidst har tygget eller slugt fra bibliotekets sortiment. Der vil være mulighed for at "tippe sine venner", hvis man har fundet noget, der er værd at anbefale. Anmeldelserne og stjernerne kommer på forsiden, så alle kan følge med i brugernes bedømmelser af materialerne.
Søg - find og find mere med dine egne ord
- En betydelig forskel mellem vores gamle hjemmeside og den nye er, at søgemaskinen ikke længere er en helt separat side, man skal ind og åbne og orientere sig i, men at vores nye hjemmeside og søgemaskine er integreret i én samlet portal. Søgemaskinen er desuden blevet mere brugervenlig, da den nu kun består af en enkelt boks. Det kender brugere af Google, og netop genkendelighed er et vigtigt parameter for at sikre at folk føler sig trygge, når de bruger systemet, fortæller Bibliotekschef Kirsten Marie Haugstrup og fortæller videre om de nye muligheder:
- Sandsynligheden for at finde det, man søger bliver væsentlig øget, da man som bruger selv kan tildele emneord til titlerne og på den måde gøre søgefunktionen endnu mere effektiv og mere på højde med, hvordan brugerne tænker. Lektor fra Danmarks Biblioteksskole, Rune Eriksson, har netop forsvaret sin ph.d.-afhandling om klassifikation og indeksering af skønlitteratur, hvor han konkluderer at mange materialer aldrig når ud til brugerne, fordi de emneord som materialerne tildeles i bibliotekssystemet, slet ikke svarer til dem, som brugerne søger på.
Der er ifølge Rune Eriksson stort behov for nye og mere brugertilrettede emneord. Dette behov kommer vi i møde med den nye hjemmeside, da brugerne kan skrive EGNE emneord på materialerne, og derved øger vi chancen for at materialerne dukker op, når brugerne leder vha. søgemaskinen, og i sidste ende at flere materialer når ud til brugerne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.