
UDLIGNING: 96.000 kr. Så meget mindre har en familie i hovedstadsområdet til rådighed om året end en tilsvarende familie i Nordjylland. Alligevel flyttes der via landsudligningen hvert år flere milliarder fra hovedstadsområdet til resten af landet. I 2017 skal hovedstadskommunerne sende knap 12 mia. kr. til landets øvrige kommuner. Det overskrider niveauet for en retfærdig udligning. Derfor siger vi stop forskelsbehandlingen nu!
Vi ønsker, at Danmark skal hænge sammen økonomisk. Det kræver et fair niveau for den økonomiske udligning af kommunernes indtægtsgrundlag sammenholdt med kommunernes udgiftsbehov. Hvad der bestemt ikke er lykkedes endnu, er at udligne den meget store forskel, der er i rådighedsbeløbene for sammenlignelige familier i hovedstadsområdet og i resten af landet.
Virkeligheden er, at en familie i hovedstadsområdet, hvor far er håndværker og mor er sygeplejerske og som bor i eget hus, har 96.000 kr. mindre til rådighed om året, når skatten og de øvrige faste udgifter er betalt, end en tilsvarende familie i Nordjylland. Alligevel afleverer familien i hovedstaden omkring 16.000 kr. til resten af landet, hvert år, som følge af landsudligningen. Det er en uretfærdig forskelsbehandling af borgerne, som skal stoppes.
Myter bag udligning i overmål
Vi bidrager gerne til en udligningsordning, der mindsker forskellene i kommunernes indtægtsgrundlag og udgiftsbehov. Men som det ser ud lige nu, har vi fået udligning til overmål.
Derfor ønsker vi, at landsudligningen sænkes til samme niveau som efter kommunalreformen i 2007.
Danmark består af meget forskellige kommuner, og det gør hovedstadsområdet også: Vi strækker os fra Stevns i syd til Helsingør i nord, fra Lejre i vest til København i øst. Mange af os slås med store sociale udfordringer, og for helt almindelige familier i vores kommuner gælder det, at de ville have væsentlig flere penge til rådighed, hvis de havde valgt at bosætte sig et andet sted i landet.
Den største myte er, at borgerne i hovedstadskommunerne er særligt privilegerede og har langt bedre vilkår end borgerne i resten af landet. Virkeligheden er, at syv ud af Danmarks 10 mest socialt belastede kommuner ligger i hovedstadsområdet. Hovedstadskommunerne har en større koncentration af indvandrere og efterkommere og flere hjemløse.
Arbejdsløsheden i hovedstadsområdet ligger på niveau med landsgennemsnittet; mens den offentlige service ligger under gennemsnittet for resten af Danmark. Samtidig har en familie i hovedstadsområdet langt færre penge at gøre godt med, når skatten, boligen og de øvrige faste udgifter er betalt.
Langt færre penge
En almindelig familie med to børn, som bor i hus i hovedstadsområdet har i gennemsnit 96.000 kr. mindre til rådighed om året end en tilsvarende familie i Nordjylland. Det svarer til 8000 kr. om måneden. Det er rigtig mange penge. Og det kan være forskellen på, om familien kan blive boende eller er tvunget til at flytte fra huset, hvis den ene mister jobbet i en periode. Der er altså tale om væsentlige forskelle, som alene er bestemt af hvor i landet, de bosætter sig.
De seneste tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet viser, at serviceniveauet i hovedstadsområdet er lavere end i kommunerne i resten af landet. Når det gennemsnitlige serviceniveau for hele landet sættes til 100, ligger hovedstadsområdet på 98,8, mens resten af landet ligger på 100,6. Kommunerne i hovedstadsområdet bruger altså lidt færre penge, når man ser på behovet i kommunerne sammenlignet med resten af landet. Det betyder, at sygeplejersken og håndværkeren, der har bosat sig i hovedstadsområdet, må regne med, at der er færre penge til rådighed til pleje af de ældre og børnenes daginstitution og skole, end i resten af landet.
Løsningen er en fair landsudligning
Vi bidrager gerne til en udligningsordning, der giver kommunerne ensartede betingelser for at levere en god service til deres borgere. Og vi ønsker bestemt vækst og udvikling i hele landet, og derfor støtter vi den mellemkommunale udligning. Men som det ser ud lige nu, har vi fået udligning til overmål. Konkret ønsker vi i hovedstadsområdet, at landsudligningen sænkes, så vi når et niveau fra efter kommunalreformen i 2007.
Det vil betyde, at familier, der har valgt at bosætte sig i hovedstadsområdet, ikke oplever, at de både har et mindre rådighedsbeløb og et lavere serviceniveau, samtidig med at de skal sende penge til resten af landet. Det er langt mere rimeligt overfor de 2 millioner borgere i hovedstadsområdet.
På vegne af de 34 kommuner – borgmestrene Steen Christiansen (Albertslund), John Schmidt Andersen (Frederikssund), John Engelhardt (Glostrup), Hans Toft (Gentofte), Thomas Gyldal Petersen (Herlev), Michael Ziegler (Høje-Taastrup), Joy Mogensen (Roskilde).
De 34 kommuner er: Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Køge, Lejre, Lyngby-Taarbæk, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Solrød, Stevns, Tårnby, Vallensbæk.
Læs mere på www.stopforskelsbehandlingen.nu
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.