Landbrugsstyrelsen, der har været udsat for hård kritik for sin administration af landbrugsstøtte, har efter indstilling fra Kammeradvokaten nu anmeldt ansøgerne i 12 sager til politikredsene i henholdsvis Syd- og Sønderjylland, Sydøstjylland, Fyn samt Sydsjælland og Lolland-Falster, oplyser styrelsen.
I maj 2021 fratrådte styrelsens direktør Jette Petersen med øjeblikkelig virkning, efter styrelsen fik en sønderlemmende kritik fra Statsrevisorerne for langtfra at have kontrolleret udbetaling af EU-støtte til landmænd godt nok i 16 år.
Sagsbehandlingen i sager med mistanke om svig kan trække ud, fordi sagerne ofte er komplicerede. Derfor har Landbrugsstyrelsen bestræbt sig på at styrke og effektivisere håndteringen af disse sager - ved at samle sagerne i en ny enhed, Svig & Omgåelse, der skal oparbejde specialviden på området. Enheden blev etableret i august 2022.
Styrelsen tilstræber at afslutte sin sagsbehandling af sager med mistanke om svig inden for et år, lyder det fra styrelsen. Formålet er bl.a. at give politiet tilstrækkelig tid til at efterforske sagerne, inden de bliver strafferetligt forældede. Forældelsesfristen varierer alt efter den konkrete sag, men er typisk på fem år i disse sager.
Tæt på forældelse
Landbrugsstyrelsen opdagede i foråret 2022, at den interne sagsbehandlingsfrist på et år var overskredet eller tæt på at være det i 15 sager. Sagsbehandlingen blev sat i gang, og Kammeradvokaten blev inddraget med henblik på at få sagerne vurderet hurtigst muligt. I de resterende sager er vurderingen af spørgsmålet om evt. politianmeldelse endnu ikke afsluttet.
Landbrugsstyrelsens forvaltning er central i en skandale, som omfatter EU-støtte til dansk landbrug for milliarder, og som lige nu er årsag til en omfattende oprydning i sager tilbage til 2017, som kan koste de danske skatteydere dyrt.
Samtidig blokerer oprydningen i ministerium og styrelse for, at landmænd, som har fået bevilget tilskud, kan få penge foreløbig. Nogle af dem kan komme til at vente til en gang i 2024, oplyste Fødevareministeriet i august i en statusrapport til Folketinget.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.