Når mobbede elever går til læreren for at få hjælp, er det langtfra altid sympati, der møder dem. Mange lærere har nemlig en forkert tilgang til mobning. Men mens der er enighed om, at børn skal lære at tale åbent om egen mobning, har lærere og andre voksne ofte svært ved at erkende, at de selv kan være en del af problemet.
Det viser en række nye undersøgelser af mobning i folkeskolen, som tilsammen peger på, at lærere er nødt til at arbejde meget mere med at være rummelige over for hinanden og eleverne, skriver Kristeligt Dagblad.
- Et flertal af lærerne opdager ikke mobningen eller er uenige i, at det faktisk er mobning, når elever henvender sig, og det bunder i et syn på børnene, hvor det negative har overtaget. Når de på lærerværelset taler om 'den umulige elev' og 'den umulige klasse' frem for at lægge skylden for deres frustrationer over på skolekulturen, bidrager de indirekte til mobningen, siger Helle Rabøl Hansen fra DPU, Aarhus Universitet, der er ved at færdiggøre en ph.d.-afhandling om lærerperspektiver i elevmobning.
Jan Kampmann, professor ved Roskilde Universitet, har i et projekt undersøgt, hvordan kampagnen 'Fri for mobberi' er ført ud i livet. Han konkluderer, der flere steder er problemer med de voksnes omgang med hinanden og børnene, men at de voksne har svært ved at erkende dette.
- Når de voksne selv holder facaden, kan de måske holde den værste opførsel blandt børn nede. Men de kan ikke skabe det gode børnemiljø, medmindre de tør inddrage sig selv, siger han.
SF er på vej med et beslutningsforslag i Folketinget, som stiller krav om, at alle folkeskoler ikke alene lægger en antimobbestrategi, men også arbejder aktivt med at skabe et mobbefrit miljø. Og i modsat fald skal de straffes med sanktioner.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.