
NORDJYLLAND: Langt færre kvinder end mænd bliver selvstændige. Og det er et problem som Væksthus Nordjylland nu vil sætte ind i forhold til.
- Både hvad angår pasningsmuligheder og kultur, er forholdene i Danmark særdeles gunstige. Kigger vi på arbejdsmarkedet, er danske kvinder mere erhvervsaktive end kvinder i andre lande. Dermed burde danske kvinder have en tilsvarende god mulighed for at starte egen virksomhed. Men de vælger i høj grad at få job i det offentlige, siger Rikke Larsen, vækstkonsulent i Væksthus Nordjylland.
Hun forklarer, at der skal en ekstra indsats til for at sikre, at flere kvinder bliver lige så dygtige som mændene til at skabe arbejdspladser og vækst. Væksthus Nordjyllands nye netværk for kvinder giver deltagerne et helt lukket forum, hvor det er tilladt at diskutere de udfordringer, som lige netop kvinderne står med i forbindelse med opstart og drift af egen virksomhed.
- Kvinder driver virksomhed med en større grad af empati og hensyntagen til familieliv, hus og børn. Det at lykkes i erhvervslivet handler mindre om millionoverskud og arbejdspladser. Det er der ikke noget galt med, men vi vil gerne være en katalysator for en udvikling, hvor flere kvinder tør udnytte deres vækstpotentiale, siger Rikke Larsen.
Tendens til skønmaleri
En af de deltagere, der allerede har tilmeldt sig, er Inger Steen Møller, der driver den socialøkonomiske virksomhed Huset Venture i Nørresundby, der har som erklæret mission at skabe arbejdspladser til mennesker med behov for ansættelse på særlige vilkår.
- Jeg har ikke tilmeldt mig netværket, kun fordi det er for kvinder. Indholdet passer rigtig fint til den vækst og konsolidering, vi gerne vil opnå, men samtidig synes jeg, det er befriende at kunne diskutere vores udfordringer i et rendyrket kvindenetværk. I den traditionelle mandeverden er der en tendens til skønmaleri. Det går altid kanon godt, selvom virkeligheden måske er en anden. Det er der markant mindre af blandt kvinder, og derfor ser jeg frem til en mere ærlig og direkte sparring deltagerne imellem, siger Inger Steen Møller.
I Midtjylland har Væksthuset tidligere kørt lignende netværksforløb for kvinder, og her er erfaringerne meget positive.
- Vi kan helt tydeligt se, at kvinderne i vores netværk får problemerne på bordet langt hurtigere end i tilsvarende netværk for mænd. De er ikke bange for at tabe ansigt, og der går ingen skår af dem, fordi de viser, at de har nogle udfordringer i det daglige. På det område er det vigtigere for mænd at holde en facade, hvor kvinder i højere grad har lyst til at snakke om problemerne. De kvinder, vi har haft igennem netværksforløbet, har virkelig lagt fra land og har indfriet et vækstpotentiale, som ellers ville være blevet i skuffen. Derfor gavner det i den grad virksomheden at deltage, siger Annette Tina Troelsen, vækstkonsulent i Væksthus Midtjylland.
Væksthus Nordjylland er et af fem Væksthuse i Danmark og er ejet af de 11 kommuner i Region Nordjylland.
Fakta
Målt på omsætningen er virksomheder etableret af mænd langt foran kvinders virksomheder. Faktisk er den samlede omsætning efter fem år i virksomheder etableret af mænd seks gange større end tilsvarende for kvinder. Dette tal skal ses i forhold til, at der kun er tre gange så mange mandlige som kvindelige iværksættere. Den gennemsnitlige omsætning er lige knap dobbelt så stor i mændenes virksomheder som i kvindernes virksomheder.
Der er også stor forskel på hvilken slags virksomheder, de typisk vælger at starte. Hele 98 procent af kvinderne står ifølge Erhvervs- og Byggestyrelsen i spidsen for hobbyvirksomheder, life style-virksomheder og virksomheder med under 10 ansatte, og kun to procent af de kvindelige virksomhedsejere skaber arbejdspladser med flere end 10 ansatte. Dobbelt så mange mænd formår at etablere virksomheder med flere end 10 ansatte, og den forskel vil Væksthus Nordjylland med et helt nyt erhvervsnetværk kun for kvinder være med til at mindske.
Over halvdelen af de virksomheder, som kvinder starter inden for videnservice (it, revision, virksomheds-rådgivning og markedsføring), eksisterer stadig efter tre år, mens tallet for eksempelvis detailforretninger er noget lavere. Kun lidt over fire ud af 10 detailforretninger overlever således opstartsperioden. Efter fem år eksisterer færre end en tredjedel af kvindernes virksomheder startet inden for detailhandel. Både inden for videnservice og detailhandel har mænds virksomheder en bedre chance for at overleve.
Kilde: Erhvervs- og Byggestyrelsen
Foto: http://www.flickr.com/photos/josefseibel/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.