dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Fra Ringgårdens Børnehaves Facebook-side.

KV17: Når kandidaterne møder - eller glemmer - politisk spærretid

Kommunerne har varierende regler for politikerbesøg på kommunale arbejdspladser under valgkampen
20. SEP 2017 12.35

KALUNDBORG / KØGE / FAABORG-MIDTFYN: Valgkampen er godt i gang, og modstanderne er ikke bare kandidater fra de andre partier og lister - og i mange tilfælde øvrigt også internt på listen og i partiet - men kan mange steder også vise sig at være kommunale institutioner og arbejdspladser, der skal beskyttes mod at få valgkaen inden for dørene.

I Kalundborg er tidligere borgmester Tommy Dinesen (SF) stødt ind i de regler, der er vedtaget i 'hans' gamle kommune og har på den baggrund klaget til Ankestyrelsen. Den lokale partiforening i SF blev i sidste uge afvist af Kalundborg Erhvervsråd, der her op til valget ikke kunne tage imod et besøg af SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Ifølge Dinesen med henvisning til at man i bestyrelsen i erhvervsrådet er apolitisk og følger de lokale retningslinier om besøg på kommunale institutioner. Han kalder afvisningen af folkevalgte 'uholdbart og i strid med demokratiet' - og slår til lyd for ens regler i alle kommuner på det punkt.

Fænomenet er dog velkendt i kommunale kredse, hvor der er forskellige traditioner med udformningen af politisk spærretid. I Køge Kommune besluttede byrådet sig op til KV13 for tre månedes spærretid for valgkamp på de kommunale arbejdspladser

Reglerne skulle frede arbejdspladserne for uventede besøg af deres politiske arbejdsgivere og samtidigt hindre, at de bliver misbrugt i valgkampen. Ifølge Køge-reglerne skal borgmesteren eller en forvaltningschef give tilladelse til alle besøg, og hvis byrådsmedlemmet vil have gæster med i form af ministre eller menige folketingsmedlemmer eller kandidater, vil det ikke være tilladt indenfor tre måneder før et valg.

Brød uforvarende spærretid
Ikke alle er lige bekendt med reglerne - der også kan fortolkes mere eller mindre rigidt. Det måtte byrådsmedlem i Faaborg-Midtfyns Kommune Mads Holdgaard (ALT) sande i denne valgkamp, efter han på Facebook delte et opslag med foto under besøg i tre børnehaver, hvor han overrakte grønne beviser og kommunale skulderklap for miljøbevidst indsats.

Her må politikerbesøg på kommunale institutioner det sidste halve år før et valg kun ske på helt særlige vilkår, og må for eksempel ikke deles på Facebook, skriver Fyens Stiftstidende, som kan fortælle, at viceborgmester Anne Møllegaard Mortensen (DF) nu vil have fortolkningen af reglerne op at vende igen, da hun opfatter besøget som et brud på de regler, der skal beskytte institutioner og medarbejdere mod at blive brugt i valgkampen.

Holdgaard selv forklarer til avisen, hvordan hanaf administrationen blev bedt om at ordne overrækkelsen, at de andre fra udvalget var forhindret og at han ikke havde skænket en tanke, om hans besøg kunne være regelbrud. Hverken udvalgsformand Søren Kristensen (V) eller borgmester Christian Thygesen (V) ser dog noget stort problem i sagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/kv17-nar-kandidaterne-moeder-eller-glemmer-politisk-spaerretid

GDPR