
Af Morten Uhrenholdt
Hun blev valgt uden modkandidat på Socialpædagogernes kongres i 1994, efter i 13 år at have været fuldtidsfaglig i SL som amtskredsformand og amtskredssekretær. Nu takker hun af og trækker sig som formand på kongressen 16.-18. november - efter eget valg, understreger hun overfor dknyt.
For det er måske ikke helt frivilligt alligevel. I hvert fald lægger hun ikke skjul på, at det har været spændende år i SL, og at der stadig er masser af arbejde i hende.
- Jeg har altid arbejdet meget, og jeg elsker mit arbejde. Jeg har ikke tænkt mig at trække mig sådan helt tilbage, men håber, jeg finder noget andet at lave, så jeg fortsat kan være med til at præge socialpolitikken, siger Kirsten Nissen. Og så skal der nok også bruges mere tid på partiet, tilføjer den svorne socialdemokrat.
Hun er nu fyldt 65 år, og det er snarere dér, man skal finde årsagen til, at hun trækker sig som SL-formand.
- Der findes i samfundet en alders-chauvinisme - og det gør der også blandt socialpædagoger. Jeg føler, der ligger en slags forventning om, at når man er 65, så trækker man sig pænt. Og så vil jeg da også gerne trække mig for at lade nye, friske kræfter komme til, siger Kirsten Nissen.
Det er svært at sige, hvad hun brænder mest for - sit fagforbund eller samfundets svageste. Hun efterlader et forbund i god form. F.eks. fik SL - i skarp modsætning til de fleste LO-forbund - en fremgang i medlemstallet i 2009 på 2.000. Samtidig forlod hvert 20. medlem de øvrige LO-forbund. Opskriften er hårdt arbejde med tillidsfolkene ude på arbejdspladserne.
- Jeg har opfattet det som en af mine hovedopgaverve at sikre et stærkt sammentømret forbund, og det synes jeg er lykkedes. Der er skabt enhed og sammenhæng mellem forbund og kredse. Og vi har en meget tæt kontakt med arbejdspladserne. For arbejdspladser er den bærende kraft i fagligt arbejde, siger Kirsten Nissen med glød i øjnene.
Skal være de svagestes stemme
Men de socialt udsatte, de handicappede, de sindslidende og andre med særlige behov, har også en stor plads i hendes hjerte.
- Jeg har som SL-formand været interessevaretager - for medlemmernes løn, og arbejdsvilkår og konpetenceudvikling. Men SL er også de svages stemme. Vi har en pligt til at tale for dem, der ikke har nogen stemme i samfundet, siger Kirsten Nissen.
Og så er bolden givet op til en snak om de svage og den måde kommunerne nu opfører sig på nu, hvor økonomien er hårdt presset af regeringsmagten.
- Regeringens genopretningsplan er forfærdelig for vores område. Kommunalpolitikerne kalder ofte de ældre, skolerne og børneinstitutionerne for deres kerneområder. Men de glemmer helt det sociale område.
- Men nu, hvor de har fundet ud af, at det er et dyrt område, skal jeg da love for, de er begyndt at tale om det. Men på en frygtelig måde. Erik Fabrin - den tidligere KL-formand og nuværende næstfomand. Han har kaldt hele det her område for en gøgeunge, der æder sig ind på normalområdet.
- Så det er altså det sociale områdes skyld, når der skal spares på det normale område, siger Kirsten Nissen vredt - ikke mindst med tanke på de beretninger, der er kommet frem om, at handicappede i stigende grad udsættes for såkaldt 'hate-speech'. Altså at de oplever, at mennesker overfalder dem verbalt og beskylder dem for at være årsag til de samfundsøkonomiske problemer.
Den rene Middelalder
- Vi har også oplevet en borgmester, der flere gange udtalte, at de handicappede og andre med særlige behov skulle medicineres og bæltefixeres. Det er jo den rene Middelalder. Pludselig er det tilladt at sige hvad som helst om disse mennesker.
- Nu sætter man pludselig et prisskilt på f.eks. en handicappet i den politiske debat. Det er uhyrligt og nedslående.
- Og det må man ifølge loven slet ikke. Det er kun behovet, der tæller, for der er tale om en kompensations-lov på området. D.v.s. at mennesker med et særligt behov skal kompenceres, så de så vidt muligt kan leve et ligeværdigt liv.
- Men du kan som SL-formand vel ikke tillade dig at se bort fra, at din arbejdsgivermodpart, kommunerne, af staten er alvorligt klemt på økonomien, når du stiller krav.
- Nej selvfølgelig ikke. Og så er der jo ikke andet at gøre, end at synliggøre resultaterne af den her politik. Og kæmpe for en anden politik på Christiansborg. Men kommunerne kunne da i det mindste begynde at opføre sig ordentligt, siger Kirsten Nissen.
- Kommunalpolitikerne siger hele tiden, at det specialiserede socialområde voker og vokser. Som om nogen får det at vokse for at genere politikerne og deres økonomiske problemer. Men der er jo gode grunde til det.
- F.eks. at de udviklingshæmmede i dag bliver ældre og ældre. At flere f.eks. unge overlever alvorlige knallertulykker, men er hjerneskadede med stort behov for hjælp. Og at mange domsanbragte udviklingshæmmede og sindslidende i dag anbringes på kommunale bosteder i stedet for i forskellige anstalter. Osv. osv.
- Alt i alt bliver området af gode grunde dyrere og dyrere, mens regeringen blot fastfryser økonomien, og kommunerne udpeger de vanskeligst stillede som skurkene, fastslår den afgående SL-formand, mens øjnene gnistrer iltert.
Åh ja, kommunalreformen!
Da dknyt har været afslutningsvis vil høre, om der har været højdepunkter og evntuelt lavpunkter i de 16 år, så nævner Kirsten Nissen både, at det lykkedes at komme ind i LO's forretningsudvalg - i dag kaldet daglig ledelse - og i forhandlingsfælleskabet KTO's forhandlingsudvalg.
For Kirsten Nissen vil være der, hvort indflydelsen er. Og hun synes , det er en vigtig sejr, at der er en repræsentant for det socialpolitiske arbejde i LO's top.
Umiddelbart kan hun ikke lige komme i tanke om lavpunkter i formandstiden. Indtil dknyt forsigtigt spørger til kommunalreformen.
- Åh ja, kommunalreformen. Det var forfærdeligt! Alle specialiserede institutioner skulle overføres fra amterne til de nye kommuner, der slet ikke var store nok befolkningsmæssigt til at bære dem. Og hvor vi før havde 20 pct. af vore medlemmer i kommunerne blev det nu 80 pct. Og stort set alle medlemmer blev berørt af reformen.
- Det var meget voldsomt, en stor udfordring. Men vi kom da igennem det.
- Har SL så fået et godt samarbejde med KL?
Her holder Kirsten Nissen en tænkepause.
- Ja, vi har da et udmærket samarbejde med KL's direktør. Men jeg synes ærlig talt, at KL skulle være længere fremme i skoene. Vi havde et godt samarbejde med Amtsrådsforeningen - og i dag med Danske Regioner - om 'Kvalitets-udvikling og - måling'. Men KL vil ikke være med.
- Kommunerne siger hele tiden, at de ikke ved, hvad de får for pengene. Jamen så lad os da få det ordnet, siger jeg så. Lad os komme i gang! slutter den afgående SL-formand sin ramsaltede afslutnings-salut.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.