
I en praksisundersøgelse fra Ankestyrelsen fremgår det, at kommunerne generelt kender reglerne, når en borger skal tilbagebetale kontanthjælp.
- Det er betryggende, at kommunerne er gode til at administrere sagerne om tilbagebetaling, da det er et alvorligt emne, siger ankechef Pernille Fejfer.
Hun pointerer, at det hører med til billedet, at reglerne om tilbagebetaling har mange år på bagen, og Ankestyrelsen har udmeldt en omfattende praksis på området.
I mange af sagerne i undersøgelsen har kommunen helt korrekt krævet tilbagebetaling, fordi borgeren har modtaget løn samtidig med kontanthjælp. Kommunen har på forhånd orienteret borgeren om, at han skal oplyse om ændringer i sine økonomiske forhold. Alligevel undlader borgeren at oplyse kommunen om, at han får løn samtidig med kontanthjælp.
To typer af tilbagebetaling
Ankestyrelsen har undersøgt to typer af sager. I den første type af sager har kommunen stillet krav om tilbagebetaling, fordi borgeren vidste eller burde have vidst, at han ikke er berettiget til hjælp fra kommunen. Her har kommunerne truffet korrekte afgørelse i 91 procent af sagerne.
I den anden type har kommunen stillet krav om tilbagebetaling, fordi borgeren har handlet økonomisk uforsvarligt ved fx at bruge sin formue meget hurtigt. Her har Ankestyrelsen vurderet, at kommunerne har truffet korrekte afgørelse i 69 procent af sagerne.
Kommunerne skal huske at høre borgeren
Ankestyrelsens praksisundersøgelse viser også, at kommunerne manglede at partshøre den berørte borger i 17 procent af sagerne. Derfor opfordrer ankechef Pernille Fejfer kommunerne til at huske at partshøre borgeren, inden de træffer afgørelse om tilbagebetaling.
Partshøring skal sikre, at borgeren ved, at kommunen overvejer at stille krav om, at de skal betale kontanthjælp tillbage. Samtidig giver parthøring borgeren mulighed for at kommentere kommunens oplysninger i sagen.
krn
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.