Kommuner skal have større rolle på sundhedsområdet, er de og regioner enige om
KL og Danske Regioner vil samarbejde tættere om sundhedsområdet, lød det fra KL-formand Jacob Bundsgaard (S) og regionernes formand Stephanie Lose (V).
Foto: @regionerne, Twitter

Kommuner skal have større rolle på sundhedsområdet, er de og regioner enige om

Forbrødring på generalforsamlingen i Danske Regioner. Regionerne og KL stiller gerne op til fælles forhandlinger med regeringen.
20. MAJ 2021 11.19

Regionerne har været helt centrale under coronaen, og de har løst opgaverne godt, lød den selvbevidste velkomst fra Danske Regioners formand, Syddanmarks regionsrådsformand Stephanie Lose (V), da regionerne i dag holdt virtuel generalforsamling. Men ellers var det det fremadrettede, der fyldte mest.

Kommunerne vil for alvor melde sig ind som co-aktører på sundhedsområdet, som ellers er regionernes domæne. Der mangler fokus på den side af sundhedslandskabet, der peger ud i kommunerne, lød det således fra KL's formand, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), der deltog som gæstetaler.

Hans indlæg markerede et ønske om og en vilje til samarbejde mellem regioner og kommuner, som begge parter deler. Nøgleordene er "det nære sundhedsvæsen", og KL-formanden henviste til at kommunerne i dag varetager opgaver, der tidligere lå hos hospitalerne.

Reform efterlyses

En udvikling der kun vil fortsætte. Frem mod 2030 vil kommunerne opleve at skulle bruge 42 pct. flere ressourcer på at løfte samme opgave, for regionerne bliver det 23 pct. mere, sagde han.

Det handler om gode beslutningsstrukturer og nationale standarder, opsummerede Stephanie Lose, som ikke glemte at nævne også national finansiering. Både Danske Regioner og KL har netop indledt årets økonomiforhandlinger med regeringen med solide ønsker om flere statslige penge til begge.

Stephanie Lose mindede om, at hun allerede på sidste års generalforsamling efterlyste en sundhedsreform, og den efterlysning gentog hun i dag: Klare rammer, en kvalitetsplan og investeringer, der løfter den kommunale indsats. Danske Regioner og KL er klar til fælles forhandlinger om dette, sagde hun.

 

Dikteret af coronaen er Danske Regioners generalforsamling igen i år virtuel med de regionale deltagere placeret i hver deres regionshuse og en streamingløsning til at binde det hele sammen. DK Nyt følger og rapporterer som vanligt løbende fra generalforsamlingen.