Det er ikke hver uge, at en kommune frifindes i Højesteret, som det denne uge skete for Brønderslev. Kommunen var i Vestre Landsret blevet dømt til at betale erstatning til et privat hjemmeplejefirma, fordi retten havde fundet, at Brønderslev havde prissat plejeudbuddet for lavt. Men trods fejl fra kommunens side fandt Højesteret det ikke godtgjort, at firmaet samlet set havde lidt et tab, og kommunen blev derfor frifundet. Dommen fik efterfølgende Dansk Erhverv til at efterlyse en ekstern kontrolenhed, som kan eftergå beregningerne af afregningspriserne ude i kommunerne.
To advokatundersøgelser konkluderede i sidste uge, at Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K) ikke havde overskredet grænsen for, hvordan en borgmester retsligt bør opføre sig overfor ansatte. Kommunens whistleblowerordning var i centrum for borgmesterens påståede opførsel overfor en anonym klager - og i anden omgang for fagforeningers klager over hendes opførsel over for tre ledende medarbejdere i whistleblowerenheden.
Denne uge viste den ene offentliggjorte advokatrapport dog, at hun over for de tre havde udvist "uhensigtsmæssig eller manglende kommunikation". Den skarpe kritik medarbejdere følte de fik fra borgmesteren, var slet ikke rettet mod dem - men mod den eksterne rådgivning, de havde fået, lød det bl.a.
Kommunikation er også alfa og omega i denne uges fortsatte samtalerne - måske endda forhandlinger - om et muligt grundlag for en kommende regering - stadig med alle partier, bortset fra Danmarksdemokraterne, inde i billedet. Ugen igennem med udmeldinger fra partiformænd og den kongelige undersøger Mette Frederiksen (S) - som fx med en afvisning af Moderaternes ønske om at nedlægge regionerne.
Sideløbende med samtaler og forhandlinger konstituerede de nye folketingsgrupper sig - nogen under større mediebevågenhed end andre - som når Nye Borgerliges Mette Thiesen meldte sig ud af partiet og historisk hurtigt efter et valg blev løsgænger efter ballade mellem hendes kæreste og kolleger og ansatte på Christiansborg. Helt ud af politik valgte medlem af Kolding byråd, tidligere minister og folketingskandidat uden valg, Eva Kjer Hansen (V) at trække sig: "Jeg har meddelt byrådsgruppen, at jeg forlader Venstre helt", sagde hun.
Uden for borgen er nærhed til borgerne på de fleste kommuners dagsorden, og hvordan der kan laves initiativer med borgerinddragelse er der flere og meget forskellige eksempler på. Næstved og Aarhus har begge øje for at øge mangfoldigheden i de grupper, der engagerer sig - Næstved med hjemmeside og invitation til borgersamling og Aarhus ved at oprette en egentlig afdeling for medborgerskab.
De fleste kommuner vil gerne, men må ikke, selv stå for affaldshåndteringen. I Aalborg har kommunens affaldssfællesskab Nordværk lavet en aftale, hvor det bliver den private affaldsvirksomhed Meldgaard Miljø, der står for at etablere og drifte et farvesepareringsanlæg. Aftalen er den første af sin slags i Danmark og åbner op for en ny samarbejdsmodel mellem offentlige og private virksomheder, der opfylder kravene i klimaaftalen fra 2020 om fremtidens affald.
I Roskilde kunne man denne uge glæder sig over, at bydelen Musicon har vundet international anerkendelse i form af en Music Cities Award for at integrere musik og byplanlægningen. Prisen er givet i kategorien "Best use of music in real estate or city planning". Den uddeles af organisationen Music Cities Events, der rådgiver både offentlige og private organisationer i hele verden om at udvikling og vækst blandt andet gennem musik og kultur.
Enhver ved, at leg kan lette læringsprocessen for børn - så det er ikke så mærkeligt at computerspil også kan bruges, og det har de fundet ud af i Solrød, hvor spilbaseret læring kan være med til at styrke børn og unges læselys og -tempo. På en skole testes nu den særlige Læsetræningsapp FrontRead, der er gamificeret, hvilket vil sige, at den har spillignende elementer, der motiverer som et computerspil.
Motivation skal der også til når løbeskoene skal på, og i Herning, Aabenraa, Nyborg og Guldborgsund bliver den i top til foråret, fordi de fire kommuner bliver værter for det populære motionsløb Royal Run med kronprins Frederik i spidsen. Da løbet blev afviklet i år, deltog knap 92.000 fordelt på Aalborg, Aarhus, Kolding, Næstved og København/Frederiksberg kommuner.
Og endelig så gik der denne uge ren kage i det i Region Sjælland - der ikke bare har døjet med kritik af regionsrådsformanden i forhold til hvad han kendte til af advarsler om risikoen for benamputationer - men som også forargede, da det kom frem at der i september i regi af regionen blev serveret en kagemand, der fremstod benamputeret. Det var for at anerkende medarbejdernes arbejde med en handlingsplan om karkirurgi og benamputationer var forklaringen fra Sundhedsstratisk Planlægning, hvor kagen blev serveret.
"Koncerndirektionen tager på det kraftigste afstand fra hændelsen", lød det blandt andet fra regionen der udtalte kras kritik af den manglende situationsfornemmelse i det tværgående center.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.