
Af Lærke Cecilie Lindegård, [email protected]
Sine Heltberg (S), medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg og Gitte Terp Henriksen, byrådsmedlem i Furesø Kommune (SF) havde to hovedbudskaber – ud af en ellers god portion kritikpunkter – med i rygsækken, da de torsdag i sidste uge havde foretræde hos Folketingets kommunaludvalg.
- Den ene ting, var det her med vederlag og løn – altså hvis man giver højere løn eller man får mulighed for at omlægge sin arbejdstid, så man har mere tid til politik, så kunne man få flere selvstændige, privatansatte og børnefamilier til at deltage i kommunalpolitik. Den anden ting var det med sekretariatsbistand, og her var vi så heldige, at flere medlemmer af det kommunalpolitiske udvalg, har en kommunalpolitisk karriere bag sig, og derfor godt kunne nikke genkendende til de problemstillinger, vi rejste, fortæller Sine Heltberg, der gik fra mødet ganske tilfreds, til dknyt.
Og det var der også fin grund til, for kommunaludvalget gav under mødet tilsagn om, at de ville tage diskussionspunktet omkring manglende assistance til de ordinære byrådspolitikere med videre til økonomi- og indenrigsminister, Margrethe Vestager (R). Ministeren, der tidligere har svaret de to kommunalpolitikere på skrift, at hun ikke deler Heltbergs og Henriksens demokrati-bekymringer, skal dermed på ny forholde sig til kritikken, når kommunaludvalget bringer budskaberne videre.
Demokratiet skal også evalueres
Helt overordnet peger Heltberg og Henriksen på, at lokaldemokratiet ikke er 'demokratisk nok' – at der er underrepræsentation af privatansatte og børnefamilier i kommunalbestyrelserne og at gennemsnitalderen for en lokalpolitiker er 53 år.
De foreslår derfor, at byrådsmedlemmerne ud over den nuværende honorering gives ret til deltidsansættelse i op til 20 timer om ugen med fuld lønrefusion til deres arbejdsgivere og med ret til pension, feriepenge mv. – simpelthen for at få en mere broget skare ind i kommunalpolitik, og at folk samtidig ikke skal risikere at miste løn på at være lokalpolitisk aktiv.
Desuden mener de to politikere, at man også skal styrke demokratiet ved at give lokale politikere mulighed for at få sekretariatsbistand.
- I dag kan du sidde som enligt byrådsmedlem, med ufaglært uddannelse og du har ingen at spørge. Det er simpelthen ikke godt nok, siger Gitte Terp Henriksen til dknyt.
Hun kritiserer i samme ombæring, at man slet ikke har demokratiet med ind over evalueringen af strukturreformen i 2007.
- Lige nu kigger man kun på, hvor opgaverne ligger i regioner og kommuner, men dem der skal løse opgaverne – altså hele demokratiaspektet – det belyser man ikke. Vi mener altså, at Vestager burde nedsætte et udvalg, der bidrager med et kapitel til redegørelsen af strukturreformen, der kan lægge forskellige forslag frem til, hvordan man kan assistere de ordinære byrådsmedlemmer, siger Gitte Terp Henriksen.
Hun gætter på, at et af de store emner i Farum-kommissionens betænkning, der er lige på trapperne, vil være den manglende mindretalsbeskyttelse.
- Mindretallet kan ikke få et ben til jorden, hvis flertallet beslutter noget ude i kommunerne. Og det var præcis dét, som Brixtofte gjorde brug af dengang. Og det regelsæt er ikke ændret efter Brixtofte-sagen – man skærpede tilsynet med kommunerne, men i den praktiske hverdag er der intet ændret, siger Gitte Terp Henriksen.
Næste skridt: Udbredelse
Og hverken Heltberg eller Henriksen har planer om at stoppe kampen for demokratiet her.
- Der skal andre på banen nu, for at den her debat kan bringes videre. Og jeg tænker, at både Sine og jeg skal forsøge at få debatten bredt ud i S og SF, siger Gitte Terp Henriksen.
Sine Heltberg giver samme holdning til kende; hun vil bringe kritikken op i den lokale S-gruppe. Henriksen siger, at hun til SF's landsmøde den 13.-15. april vil gå på talerstolen og appellere til, at SF tager problemstillingen op centralt.
Gitte Terp Henriksen er byrådsmedlem i Furesø Kommune (SF), og Sine Heltberg er medlem af Kommunalbestyrelsen på Frederiksberg (S). Begge valgt første gang i 2009.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.