
VIBORG: I marts kunne vi beskrive, hvordan Kurt Andreassen (V), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Favrskov, var højlydt utilfreds med, hvordan Viborg Kommune forvaltede sin nye myndighed over for Tangeværket, der i årevis har været omstridt: Skal værk og sø bevares - eller nedlægges af hensyn til fiskebestanden?
Viborg har overtaget myndigheden fra staten og havde givet Tangeværket lov til at bruge Gudenåens vand til strømproduktion i yderligere 30 år uden først at drøfte det med nabokommunerne, og det gav rynkede bryn. Men siden har der været to møder, og de fire nævnte kommuner går nu fælles ud i offentligheden med et samlet forslag til Gudenåens fremtidige forløb ved Tange Sø. Men denne gang er det værkets bestyrelse, der er blevet holdt udenfor.
Men først, hvad de fire kommuner er blevet enige om: Sunde vandløb til og fra Tange Sø, levedygtige bestande af laks og havørred og et fungerende Tangeværk ved Tange sø - alt det skulle komme ud af samarbejdet , der i praksis vil betyde et nyt forløb for Gudenåen ved Tange Sø.
De fire borgmestre er enige om, at samarbejdet skal skitsere to til fire overordnede, alternative løsningsforslag til Gudenåens fremtidige forløb ved Tange Sø med det formål, at finde en fælles løsning, der skal tage højde for at:
- Tange Sø bevares.
- Miljømålene for vandløbene op- og nedstrøms Tange Sø kan opfyldes.
- Der kan etableres naturlige levedygtige bestande af laks og havørred.
- Et fungerende Tangeværk bevares - værket kan fx fortsat indgå som en del af Energimuseets virke.
- Løsningerne skal medvirke til et samlet bedre vandmiljø, og ikke øge udledningen af kvælstof og fosfor til havmiljøet.
Løsningsforslagene skal desuden beskrive konsekvenserne for de rekreative interesser som fx kanosejlads og lystfiskeri, økonomi samt andre væsentlige konsekvenser, såsom hvordan en ændring af åens forløb kan påvirke landskab og bymiljø.
Alt det vækker undren hos bestyrelsesformand for Tangeværket Jens-Ove Simonsen, der ifølge TV MidtVest savner at få at vide, hvad de fire kommuner nærmere har gang i.
- Når Tangeværkets ledelse ikke er blevet inddraget før, skyldes det, at vi havde behov for ro til at få talt os ind på hinanden. Det brugte vi to møder til. Men de bliver naturligvis inddraget nu, siger Viborg-borgmester Torsten Nielsen (V) til Viborg Stifts Folkeblad.
Han røber, at løsningen blandt andet kommer til at bevirke, at Tangeværket skal afgive minimalt vand til et stryg, så værket kan fortsætte uændret.
Arbejdet med at afklare alternative løsningsforslag forventes at tage cirka et år
Kurt Andreassen er udpeget som formand for styregruppen, som består af udvalgsformænd og et udvalgsmedlem fra teknik- og miljøudvalg i de fire kommuner.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.