Et flertal af landets kommuner og regioner lever op til kravet om at udarbejde voldspolitikker og retningslinjer for at forebygge volden på de offentlige arbejdspladser. Det viser en ny undersøgelse, som Branchearbejdsmiljørådet for social- og sundhed har foretaget.
Men en politik er ifølge FOA ikke nok til at fjerne volden på de offentlige arbejdspladser. Vold og trusler mod de ansatte er nemlig fortsat et stort problem på mange offentlige arbejdspladser. Eksempelvis har mere end halvdelen af personalet på plejehjem ifølge en FOA-undersøgelse oplevet vold, trusler eller truende adfærd.
- Desværre er politikker og skriftlige retningslinjer ikke altid nok til at fjerne problemerne. I hvert fald viser vores tal at alt for mange offentligt ansatte stadigvæk er udsat for vold og trusler - først og fremmest fra de beboere eller patienter, som de er ansat til at yde omsorg for, siger siger forbundssekretær Inger Bolwinkel, der er arbejdsmiljøansvarlig i FOA.
Undersøgelsen fra Branchearbejdsmiljørådet viser desuden, at 26 procent af kommunerne har fået et påbud fra Arbejdstilsynet, for forhold der handler om vold.
- Det er helt uacceptabelt, at Arbejdstilsynet stadigvæk må give så mange påbud til kommuner, der ikke lever op til deres ansvar om at forhindre vold overfor medarbejderne, siger Inger Bolwinkel.
Men selvom behovet for Arbejdstilsynets besøg ifølge FOA fortsat er der, er Arbejdstilsynets særlige indsats overfor blandt andet ældreplejen slut.
- Der er fortsat behov for en vagthund, der kan følge med i, hvordan arbejdsmiljøet fungerer. Derfor håber jeg, at Arbejdstilsynets særlige indsats bliver gentaget, så de offentlige arbejdsgivere bliver holdt fast på deres ansvar. Og så håber vi på, at der bliver afsat penge på finansloven til Arbejdstilsynets indsatser, siger Inger Bolwinkel.
cgt
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.