dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Kollektiv skatte-straf står for skud

BUDGET 2011 Den kollektive straf koster i år Randers 2,5 mio. kr. Borgmester Henning Jensen Nyhuus (S) er inde på samme tanker som Allerøds Erik Lund (K): Drop den kollektive skatte-sanktion
22. SEP 2010 14.52

Af Morten Uhrenholdt og Knud Abildtrup

- Hvis én bilist kører rundt i en stjålet bil, skal politiet da ikke straffe alle de bilister, der kører pænt og ordentligt på samme vej.

Randers-borgmester Henning Jensen Nyhuus (S) finder det ganske enkelt helt uhørt, at regeringen ikke alene straffer den enkelte kommune, der vælger at trodse den udmeldte skatteramme, men også sanktionerer over for alle 98 kommuner:

- Vi fik selv nej til et skattehop med 23 millioner, og så er det bare den hårde vej. Vi vil ikke lade borgerne betale i dobbelt forstand for at hæve skatten alligevel, siger han til dknyt.

- At Norddjurs åbenbart vil gøre det, er uheldigt, og det har jeg sagt til ham, siger Nyhuus med sigte til borgmesterkollegaen Jan Petersen (S).

Nyhuus, der selv har meldt afbud til KL's borgmestermøde torsdag pga. lokale budgetforhandlinger, er ikke begejstret for de 2,5 millioner, den kollektive straf i år koster Randers, fordi en række kommuner sidste efterår gik ud over rammen, der da var på 500 mio. kr.

Historisk dårlig forretning
En af dem var Svendborg, der 'tog selv' og indkasserede et provenu på 60 mio. kr. I år finder den sydfynske borgmester det derimod 'vigtigt, at kommunerne samlet kommer i mål'. Svendborg fik i går nej til en ønsket skatteindtægt på 20 mio. kr.

- Ja, vi hævede skatten ud over rammen sidste år, men i år er sanktionerne også endnu vildere. Individuelt er den hævet fra to til fire års straf, og også den kollektive sanktion er skærpet.
 
- Nogle af partierne til venstre for mig vil gerne hæve alligevel, men det bliver ikke til noget, fordi sanktionerne bliver umanerligt høje. Det er danmarkshistoriens dårligste forretning. Bare i år betaler vi 40 mio. kr. på grund af det skattehop på 60 mio. sidste år, og næste år skal vi af med 30.

Sidste år var også Ikast-Brande, Skanderborg og Haderslev med blandt de ulydige kommuner, der gik over rammen.

Haderslev vil ikke trodse det nej, kommunen fik til at indkræve 10 millioner mere i skat. Og det til trods for, at politikerne sidder overfor en af de største reduktioner af budgettet blandt de 98 kommuner.

Ikke som sidste år
- Min forgænger søgte om 60 millioner sidste år og fik lov til 30. Det trodsede Haderslev og indkrævede alligevel de 60 millioner. Det vil jeg ikke gentage, siger borgmester Jens Christian Gjesing (S).

Og nu venter så besparelser på 150 millioner for 2011 og yderligere 205 millioner i 2012. 400 kommunale stillinger er i fare, men halvdelen kan nok klares med naturlig afgang.

- Vi er langt forbi rationaliseringer. Vi taler deciderede serviceforringelser der virkelig vil kunne mærkes - hele vejen rundt, siger Gjesing.

Fænomenet kollektiv straf til kommunerne får Jens Christian Gjesing til at tale meget hurtigt:

- Det er et uhyrligt fænomen i en retsstat. Jeg er af den mening, at vi skal se at få en ny regering og et nyt folketing. Vreden skal ikke vendes med de kommuner, der måske trodser skatteloftet men mod regeringen, der ikke har tilladt meget kommunalt selvbestemmelse.

- Og så kunne jeg godt tænke mig at få testet vælgernes ansvarlighed. Jeg er sikker på, at langt de fleste vil foretrække skattestigninger frem for de voldsomme besparelser, vi må gennemføre, siger altså Haderslevs borgmester.  

Heller ikke i Nordfyns Kommune kunne man drømme om at trodse det aftalte skatteloft, betale dyrt til staten og udløse kollektiv straf til andre kommuner. Nordfyn søgte om 47,3 millioner men fik kun 20,4.

- Det er vi egentlig godt tilfredse med. Og det ville være helt ud i skoven at trodse afgørelsen og hæve skatten mere. Og det ville være voldsomt usolidarisk overfor ikke mindst de kommuner, der er også har vanskelige vilkår, men helt har fået afslag, siger borgmester Morten Andersen (V).

Håber på ny pulje
Frederikshavn havde søgt om skattestigning for 67 millioner, men fik blankt afslag. Det betyder, at der skal spares 100 millioner på 2011-budgettet. Og så må Frederikshavn nu lånefinansiere en række vigtige investeringer.

- F.eks. til en stor ny skole, der skal erstatte en række mindre skoler, vi har besluttet at nedlægge. Det vil give besparelser på længere sigt, men nu må vi alstå ud og lånefinansiere, og det er jo ikke holdbart i længden, siger borgmester Lars Møller (V).

- Men jeg har ikke lyst til at sætte skatten op og aflevere det meste til staten. Nu håber jeg blot, der kommer en pulje næste år igen, som Frederikshavn kan få del i, slutter Lars Møller. 


Foto: http://www.flickr.com/photos/34131335@N03/with/3177413715/

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/kollektiv-skatte-straf-staar-for-skud

GDPR