
KØGE: En delegation af tekniske topchefer fra bl.a. USA, Sydafrika og Australien kommer i dag til Køge. Her skal de bl.a. høre om, hvordan det er lykkedes kommunen at inddrage borgerne i en byudvikling, der fx tæller nyt supersygehus, bæredygtigt boligkvarterer og en ny højhastighedsbane, lyder det fra Køge.
Mange store byudviklingsprojekter såsom nyt Supersygehus, Køge Nord Station og udvidelsen af Køge Havn vækker interesse i det store udland. Derfor er en delegation af tekniske topchefer fra 13 forskellige lande i dag på besøg i Køge for at blive klogere på, hvordan kommunen håndterer de mange projekter. De er bl.a. interesseret i, hvordan man tackler praktiske udfordringer med at inddrage borgerne i beslutningerne, og hvordan kommunen passer på byen, mens der bygges nyt.
- Der er ingen tvivl om, at de store udviklingsprojekter er med til at skabe vækst og udvikling. Men vi er også meget bevidste om, at vi skal igennem en del udfordringer med fx bøvl, støj og møg, inden vi når så langt. Derfor lægger vi også meget vægt på at inddrage borgerne i beslutningerne og løbende informere dem om, hvordan projekterne skrider frem, og hvordan det evt. påvirker dem og byen. På den måde sikrer vi, at vi passer bedst muligt på både borgerne og byen. Derfor stiller vi også store krav til entreprenørerne om at respektere de gamle bygninger i bymidten og på, at de nye byggerier skal passe ind i den eksisterende by, fortæller Torben Nøhr, direktør for Teknik- og Miljøforvaltningen i Køge Kommune.
Netop måden at tænke borgere, virksomheder og samarbejdspartnere ind i beslutningerne er noget af det, der interesserer delegationen af internationale gæster.
- I mange andre lande er man ikke ligeså vant til at inddrage borgere og hovedaktører, som vi er i Køge. Derfor er det interessant for dem at høre, at vi lykkes med en inddragelse, der faktisk er med til at give nogle bedre resultater. Det er ikke nødvendigvis nemmere, når mange parter skal inddrages, men vi får en byudvikling som både borgere, politikere og samarbejdspartnere som oftest er glade for og stolte af, siger Torben Nøhr.
Internationalt knudepunkt
Interessen for Køge er også stigende fra internationale virksomheder, der har fået øjnene op for Køges centrale beliggenhed. Udover nærhed til København er der nemlig gode transportforbindelser til Nordeuropa via Stockholm og til resten af Europa via Hamborg. Det har fx været stærkt medvirkende til, at medicinalgiganten Nomeco har valgt at rykke sine centrale lagre til Køge. Og de internationale kontakter er vigtige for en vækstkommune som Køge, hvor globaliseringen spiller en større og støre rolle, fortæller Torben Nøhr.
- Det nye storstilede handelskvarter ved Køges stationsområde, som der netop har været første spadestik på, sker med finansiering fra et finsk firma, som ejes af pensionskasser i Canada. Og når de store virksomheder på Køge Havn er i dialog med kommunen, foregår det fra hovedkvarterer i Oslo, Stockholm og Hamborg. Den udvikling, der er i Køge lige nu, sker i et tæt samarbejde med ekspertise fra det store udland, og der er meget, vi kan lære af hinanden, siger Torben Nøhr.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.