dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
København snydt for knap en mio. kr. i svindelsag
Senioranklager Lisbeth Jørgensen og specialanklager Kia Reumert fra SØIK.
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

København snydt for knap en mio. kr. i svindelsag

Britta Nielsen mener ikke selv, at hun har taget penge, som skulle være brugt i projekter. Men Socialstyrelsens undersøgelse kommer ikke frem til det samme resultat: København mangler lige knap en mio. kr.

KØBENHAVN: Mens retssagen mod Britta Nielsen udfolder sig i Københavns Byret, har Socialstyrelsen netop afsluttet sin undersøgelse af, hvilke tilskudsmodtagere der på grund af svindlen ikke har fået de penge, de havde krav på og dermed har dem til gode hos styrelsen.

Tilbage i februar skrev Socialstyrelsen ud til ti tilskudsmodtagere, heriblandt seks kommuner og to regioner, for at få dem til at indsende dokumentation på projekter, som styrelsen mistænkte for at indgå i svindlen. De sidste to, der fik breve, var patientinteresseorganisationer.

Nu er styrelsen kommet frem til, at fire af de ti tilskudsmodtagere har penge til gode. Det betyder dog ikke, at de andre kommuner, som styrelsen kontaktede, ikke har været brugt som en del af svindlen. Britta Nielsen har brugt projekter i Region Syddanmark og i Fredericia, Næstved, Holstebro og Nyborg kommuner som led i sin svindel, men uden reelt at have snydt kommunerne for det beløb, hun tog ud til sig selv, fordi det var til overs i projekterne.

Det er også den forklaring, hun selv afgav i retten i denne uge. Hun hævder, at hun slet ikke har taget penge fra projekter, som skulle bruge dem for at overleve. Hun fortalte, at hun udelukkende har taget penge, der skulle udmøntes til projekter, men som af forskellige årsager ikke blev det, og som tilskudsmodtagerne derfor ikke havde krav på det tidspunkt, hun tog dem.

Men Socialstyrelsens undersøgelse viser, at nogen altså havde krav på i alt 1.091.301 kr.: København, Roskilde og Jammerbugt kommuner, konkluderer styrelsen. Ud af beløbet har Københavns Kommune 991.662 kr. til gode.

Rettelak og københavnske penge
Særligt København er blevet fremhævet flere gange under retsmøderne i sagen, fordi anklagemyndigheden mener at kunne bevise, at Britta Nielsen har taget nogle tilskud, som til forskel fra de andre kommunale projekter var bevilget til kommunen på finansloven.

Derfor er det også et større beløb, som løber op i lige knap en mio. kr. Britta Nielsen har også over for København genbrugt en udbetalingsblanket, som hun har lavet en kopi af og indsat sit eget kontonummer på, hvilket hun brugte rettelak til. Men kun en enkelt gang, forklarede hun selv.

- Jeg har fundet de penge på en finanslovskonto, og de penge, der er på denne her finanslovskonto, fordrer, at man gør tingene på denne her måde, sagde hun i retten.

Til gengæld findes der også tilskudssager i København, hvor Britta Nielsen overførte overskydende penge til sig selv. For eksempel en sag med 383.335 kr. til overs. Beløbet, der går retur fra kommunen, omtales i en mail, som anklageren hev frem i retten, og den sag passer altså ind i det mønster, som anklageren også har fremhævet ved andre kommunale tilskudssager. 

Tilgodehavender:

  • Københavns Kommune: 991.662 kr.
  • Roskilde Kommune: 69.047 kr.
  • Jammerbugt Kommune: 24.276 kr.
  • Danske Døves Landsforbund: 6.316 kr.

Kilde: Socialstyrelsen