AARHUS: Storbyer trækker fortsat et voksende antal tilflyttere, men samtidig forlanger vi natur og afslapning tæt på, hvor vi slår os ned, og det påvirker byplanlægningen i større byer overalt på kloden - også i Danmark, hvor København og Aarhus er i fuld gang med at skabe grønne oaser, skriver Kommunen.dk
Men når man perforerer stenbroen med større og mindre oaser, som skal håndtere voksende krav fra borgerne, bør man ogs adressere stadig mere påtrængende klimaudfordringer med voksende regnmængder, stigende grundvand og hyppigere oversvømmelser.
- Vi kommer til at nytænke tilgangen til land og by. Natur er ikke længere noget, vi holder uden for bygrænsen, som det traditionelt har været tankegangen i byplanlægning. Vi har sat så kraftigt et kulturtryk på miljø og omgivelser, at vores måder at tænke by og arkitektur er op til revision - hvis vi både skal have byer, som vi kan holde ud at bo i, og som også skal være bæredygtige, siger landskabsarkitekt og Ph.d-studerende Kristine Holten-Andersen fra tegnestuen Kristine Jensen Landskab og Arkitektur.
I Aarhus har man formuleret ambitionerne og nedfældet dem i en politik, der har været flere år undervejs, og som i efteråret fik endnu et grønt stempel i byrådssalen. Planen omhandler både by- og landdistrikter, men den adresserer specifikt behovet for grønne områder med nedsat trafik indenfor kort afstand, uanset hvor man slår sig i Aarhus, som får 5.000 nye indbyggere om året.