dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Klimaminister vil fjerne loft over antallet af vindmøller på land

Et to år gammelt forlig blokerer for at opsætte nye vindmøller, men det ønsker klimaminister Dan Jørgensen (S) ændret.

Vindmølleloftet har mødt hård kritik for at gøre det mere besværlig og dyrere at nå klimamålet om 70 pct. reduktion af drivhusgasserne i 2030, og nu stiller klimaminister Dan Jørgensen sig også op i køen af kritikere af energiaftalens loft over, hvor mange vindmøller, der må stå på land. Det skriver Altinget.

'Det vil være en god ide at fjerne loftet. Men det kan ikke gøres inden for det gældende forlig. Det skal vi finde en god løsning på, og det forhandler jeg om lige nu sammen med Folketingets partier,' skriver Dan Jørgensen i en skriftlig kommentar til Altinget.

Med energiaftalen fra 2018 blev det aftalt, at antallet af vindmøller på land i Danmark skal reduceres fra cirka 4.300 vindmøller til maksimalt 1.850 i 2030.

'Aftalen bunder i et ønske om færre men mere effektive og nyere møller og det er i sig selv fornuftigt. På den måde forbliver vi et udstillingsvindue for den nyeste teknologi i resten af verden. Men aftalen er baseret på en forkert forventning om, hvor længe vindmøllerne ville holde,' skriver ministeren til Altinget og tilføjer:

'Det er svært at forudse, men oprindeligt var forventningen, at de holdt mindre end 30 år, nu viser det sig, at de holder cirka 35 år. Derfor er jeg heller ikke begejstret for loftet, som det ser ud nu.'

esl