- Herning Kommune er nok den første kommune, der er ude med en så omfattende klimaplan. Det er vi stolte af siger klimakoordinator Line Thastum.
Fremsynet
- Vi mener, at planen er fremsynet og et godt redskab til virkelig at gøre noget for klimaet. Klimaplanen omfatter nemlig ikke kun udledningen af CO2 men også udledningen af landbrugets drivhusgasser, som er mange gange værre end CO2, siger Line Thastum.
- Klimaplanen sigter på at nedbringe udledningen af CO2 med 25 pct. og drivhusgasserne med 15 pct. i 2015. I 2030 er målet 35 pct. for den samlede drivhusgasudledning. Det er ambitiøse mål, da en Herningborger kun udleder 8,4 tons drivhusgasser, hvor landsgennemsnittet ligger på 14 tons. Den lave udledning skyldes primært vores flisfyrede kraftvarmeværk og det er med til at gøre det til en større udfordring at reducere udledningen. Men Herning Kommune, har altid ønsket at være en grøn kommune, der kan vise vejen for en mere bæredygtig udvikling, derfor har vi udarbejde denne vidtrækkende plan, siger Line Thastum.
Kortlægning af drivhusgasudledning
Den omfattende Klimaplanen for Herning Kommune er udarbejdet med hjælp fra konsulentvirksomheden Rambøll. Planen indeholder kortlægning af drivhusgasudledning, mål og indsatsplan for at nedbringe udledning af drivhusgasser. Klimaplanen dækker både kommunen som geografisk område, og kommunen som virksomhed.
Planen omfatter indsatser inden for de fire hovedområder: Varme og elforbrug, industri, transportsektoren samt landbrug. Alle indsatser skal være gennemført senest 2030 og der er regnet på effekten for alle områderne, så det samlet set er muligt at opnå kommunens overordnede mål om reduktion af drivhusgasser.
- Det har været en spændende proces at udarbejde klimaplanen. Den er nemlig blevet til i et tværfagligt kommunalt samarbejde med mange forskellige lokale parter, borgere, organisationer, virksomheder m.fl. blandt andet Klimanetværk Herning, som er et lokalt aktivt og bredt netværk.
- Vi er allerede startet op med flere aktiviteter som understøtter mål og indsatser i klimaplanen, og nu vil vi sætte yderligere gang i klimaarbejdet i de kommende år i samarbejde med Herning-borgerne, erhverv, Klimanetværk Herning og andre afslutter klimakoordinator Line Thastum.
Klimaplanens tre rapporter og den samlede plan for klimaforbedring kan hentes på kommunens hjemmeside www.herning.dk/klima. Her kan man også læse om alle kommunens klimaaktiviteter.
FAKTA:
Indsatserne som beskrives i klimaplanen omfatter:
Reduktion af drivhusgasser fra varme og el forbrug
*100 pct. brug af vedvarende energi i fjernvarmeforsyningen
*Effektivisering af fjernvarmen: Effektivisering af kedeler til 95 pct. . Reducering af lednigstap til 15 pct.*Varmeplanlægning: Konvertering af alle individuelt naturgasforsynede ejendomme til fjernvarme samt bedre varmeløsninger ved alle individuelt opvarmede bygninger.
*Yderligere energibesparelser (varme og el) i bygningsmassen inkl. landbrug: 5 pct. varmebesparelser, 5 pct. elbesparelser
*Vindmøllekapaciteten skal forsøges udvidet med 100 pct. (60 MW), op til 280 mio. kWh (1 mio. GJ)
Reduktion af drivhusgasser fra Industri
*Forpligtende CO2 reduktioner med 1 pct. point om året
Reduktion af drivhusgasser fra Transportsektoren
*Vedvarende energi drivmidler og el til transportsektoren: 5 pct. el/plug-in hybrid personbiler i 2020 og 10 pct. el/plug-in hybrid personbiler samt 5 pct. brint-personbiler i 2030. Biobrændstof udgør fra 2020 10 pct. af brændstofforbruget til transport
*5 pct. af privatbiltrafikken skal flyttes over til kollektiv transport og cykel.
*Nedsat brændstofforbrug til kørsel via kampagner, information mv.
Reduktion af drivhusgasser fra Landbrug
*Yderligere reduktion af metangas/lattergas udslip: Yderligere 10 pct. mindre
metangas udslip fra tarmgas 2020. Yderligere 10 pct. mindre metangas og lattergas udslip fra gylle 2020
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.