Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

KL afviser at lade regioner overtage misbrugere i psykiatrien

KL-udvalgsformand Anny Winther (V) argumenterer med store fordele ved, at misbrugsbehandlingen ligger lokalt. Det giver mulighed for at koble til andre dele af det kommunale system, ikke mindst jobcenteret og familieafdelingen
18. APR 2011 11.11

Af Knud Abildtrup

På regionernes generalforsamlng i Aalborg i torsdags kom formand Bent Hansen (S) ind på det psykiatriske område, hvor de såkaldt dobbeltdiagnosticerede har været på dagsordene på det seneste: Misbrugere i psykiatrien, eller med andre ord psykiatriske patiener, der også har et misbrugsproblem. De falde nemlig mellem to stole - en regional og en kommunal:

- Regionerne har ansvaret for behandlinge i psykuiatrien og kommunerne for misbrugsbehandlingen. Det er uacceptabelt, hvis der ikke er sammenhæng. kan det ikke opnås på anden m¨åde, tager vi gerne det samlede ansvar, sagde Bent Hansen.

Til dknyt udtaler formand for social- og sundhedsudvalget i KL, Anny Winther (V), om den sag:

- Jeg er glad for, at regionerne har taget handsken op og er begyndt at diskutere, hvordan vi får givet målgruppen den nødvendige psykiatriske behandling. Men at samle det hele i regionalt regi giver ikke mening. Der er store fordele ved, at misbrugsbehandlingen ligger lokalt. Det giver mulighed for at koble til andre dele af det kommunale system, ikke mindst jobcenteret og familieafdelingen.

Samme problem under amterne
- Vi har også prøvet at have det hele samlet på det regionale niveau i amternes tid, og der havde vi nøjagtigt det samme problem som i dag med misbrugerne. Så det er andre løsninger, der skal til. Først og fremmest en reel prioritering af målgruppen i psykiatrien.

- Jeg tror, at det er åbenlyst for alle, der kender til området, at der er brug for specialtilbud i psykiatrien til de misbrugere, der har meget tunge psykiske lidelser. De kan ikke håndteres i det kommunale misbrugssystem, fordi vi ikke har den psykiatriske ekspertise. Når det er sagt, så er det klart, at alle misbrugere med en psykisk lidelse naturligvis ikke skal indlægges på en psykiatrisk afdeling. Det skal vi finde andre løsninger på.

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi ikke graver grøfter, men får nogle reelle bud på, hvordan vi hjælper målgruppen, så de ikke lander mellem to stole. Så jeg vil gerne opfordre til dialog og til reelle løsninger.