Kina har presset København for at få fjernet statue

KORT NYT1. FEB 2020 18.57

KØBENHAVN: Den kinesiske ambassade i Danmark har presset Københavns Kommune for at få fjernet en skulptur på slotspladsen foran Christiansborg, skriver Jyllands-Posten. Det drejer sig om en otte meter høj skulptur lavet af den danske kunstner Jens Galschiøt, som vil yde 'moralsk opbakning' til demonstranterne i Hongkong og sætte fokus på magtanvendelsen mod disse.

Dagen før statuen kom op, henvendte en repræsentant for den kinesiske ambassade sig til Københavns Kommune, der har givet tilladelse til opstilling af kunstværket, hvor 'ambassaden gav udtryk for, at man fandt statuen misvisende ift. de faktuelle forhold i Hongkong, og at man anså opstilling af statuen som en indblanding i interne kinesiske forhold', står der i et telefonnotat udarbejdet af kommunen. Ambassaden gjorde det i telefonsamtalen klart, at statuen ville være krænkende, at den ville kunne udgøre 'en sikkerhedsrisiko', og at 'statuen ville være skadelig for dansk-kinesiske relationer og det venskabelige forhold mellem det kinesiske og danske folk'.

Derfor mente ambassaden, at statuen skulle ned, men det har København altså ikke efterlevet. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og Pia Kjærsgaard (DF), medlem af Folketingets Præsidium, er uforstående over for den kinesiske kritik. Kunstværket skal efter planen stå på Slotspladsen frem til 21. april. Den kinesiske ambassade er ikke vendt tilbage på Jyllands-Postens henvendelser. Københavns økonomiforvaltning oplyser, at den har oplyst ambassaden, at skulpturen er opsat i overensstemmelse med gældende dansk lov.

ibs

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev