Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Kan flyttede studiepladser afhjælpe jysk lægemangel?

Forslag fra regionernes formand om at rykke rundt på medicinstuderende vinder ikke stor forståelse hos Yngre Læger på AGORA
15. FEB 2012 12.20

Af Camilla Boyhus Madsen [email protected]

Udkantsdanmark har fået diagnosen lægemangel. Praksisser står tomme, der er ikke mange unge læger der ønsker at overtage hvervet som landsbylæge. Flere regioner frygter, at den tiltagende lægemangel kan resultere i, at nogle borgere risikerer at stå uden en praktiserende læge.

Derfor fik Aalborg Universitet i 2010 lov til at oprette en lægeuddannelse med plads til 50 studerende. Ifølge Bent Hansen kan flere studiepladser i Jylland nemlig modvirke lægemanglen:

- Vi ved, at man er mere tilbøjelig til at slå rødder i de områder, man kender fra sin uddannelse. Den viden må vi bruge. Derfor foreslår vi i regionerne at flytte flere uddannelsespladser til universiteterne i Odense, Aarhus og Aalborg. Dermed kan vi skabe et bedre grundlag for, at de medicinstuderende også vælger at bosætte sig i områderne, når de er færdiguddannede.

Men Lisbeth Lintz mener, at lægerne i forvejen er meget mobile i deres tilgang til jobbet:

- Yngre Læger er vant til at skifte ansættelse med jævne mellemrum. Vores uddannelse til speciallæge er opbygget på en måde, der dels indeholder tvangselementer, dels betinger at vi typisk med 6 til 12 måneders mellemrum skifter ansættelse til en anden afdeling på et andet sygehus/hospital.

Kvalitet som lokkemiddel
Lisbeth Lintz peger i stedet på kvalitet, som en afgørende faktor for, hvor lægerne ønsker ansættelse:

- Når yngre læger prioriterer, hvor næste ansættelse skal være, prioriteres først og fremmest de gode faglige og forskningsmæssige miljøer - altså dér, hvor man har mulighed for at tilbyde patienterne diagnostik og behandling med høj kvalitet og hvor man udvikles. Derfor er løsningen med at flytte studiepladser ikke en løsning på manglen på speciallæger i dele af Jylland.

Er det muligt af afhjælpe lægemanglen ved at flytte flere studiepladser til Jylland? Eller er der brug for andre tiltag for at holde på lægerne i provinsen?
Deltag i debatten her