dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Fra venstre øverst: Svendborg Kommunes borgmesterkæde, Jammerbugt Kommunes borgmesterkæde, Søro Kommunes borgmesterkæde og Middelfart Kommunes borgmesterkæde.
Svendborg Kommune, Jammerbugt Kommune, Søro Kommune og Middelfart Kommune

Kampen om kæden: Når borgmesterkæden bliver politisk kastebold

Ved hvert kommunalvalg skifter kæder hænder - og ofte bliver de billedet på kampen om magten. Men tager det opmærksomhed fra politikken?
24. JUL 2025 11.55

Under kommunalvalget går “kampen om kæderne” i gang. Kæder “skifter hænder” og borgmestre “flår” dem af hinanden. Nogle folkevalgte løber måske fra aftaler og “snupper selv borgmesterkæden”. 

Sådan har en række overskrifter i medierne lydt ved de seneste kommunalvalg. Sprogforsker Sune Sønderberg Mortensen fra Roskilde Universitet forklarer, at det er der en naturlig grund til, at borgmesterkæderne bliver et billede på spillet om magten.

- Ligesom et scepter eller en krone, som en konge bærer, så er det et symbol, der har det med at tiltrække opmærksomhed. Men den leder måske også opmærksomheden væk fra embedets reelle formål, siger han.

Det kan for eksempel ske i medierne, hvor borgmesterkæderne er et godt greb, når det politiske spil skal foldes ud, forklarer han.

- Det er ikke i sig selv negativt, fordi medierne kan formidle politik til en bredere skare af mennesker. Men der er også et element af, at det kan forsimple tingene og måske bidrage til politikerlede, fordi man kan få fornemmelsen af, at de går ind i politik for deres egen gavns skyld og for at få en kæde, siger han og tilføjer: 

- Det kan også sagtens være det indtryk, som politiske modstandere ønsker at give af en borgmesterkandidat eller en borgmester i en ofte polariseret politisk debat.

Selvom man ikke direkte kan sammenligne citater fra overrækkelsen af gamle kæder med overskrifter i aviserne fra de seneste kommunalvalg, mener Sune Sønderberg Mortensen, at de er med til at illustrere en udvikling. 

- Man kan sagtens se, at symbolikken i kæden er flyttet, hvor den i den oprindelige betydning ikke skulle knytte sig til personen, men være et symbol på byen og demokratiet og embedet.

Sune Sønderberg Mortensen fremhæver desuden, at borgmesterkæderne adskiller sig i forhold til andre politiske symboler.

Politiske symboler

Mens ministerbiler og ministertaburetter er noget, der peger på noget komfortabelt – måske endda noget luksuriøst, så er det anderledes for kæderne, forklarer han.

For ikke nok med at kæder fremhæver magt – så tynger en kæde også. 

- Godt nok er en taburet ikke luksus, men der er stadig en mulighed for at sidde på den. Og ofte i lang tid, når først man er der. Det er symboler, som distancerer os almindelige mennesker fra magten og kan få politik til at lyde egennyttigt, påpeger han. 

- Der kan det være anderledes med en borgmesterkæde. Det at have magten er ikke bare noget, der giver status og frihed, det er også noget, der tynger. Det symbol giver måske et mere balanceret billede af magten. At det ikke bare er et gode, men også en byrde man påtager sig.

Kæder DK nyt 

Læs alle artikler i serien om landets borgmesterkæder her, eller læs hele historien om borgmesterkædernes historie og betydning på Kommunen.dk.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/kampen-om-kaeden-naar-borgmesterkaeden-bliver-politisk-kastebold

GDPR