Kæmper med at bemande ambulancer
Der mangler ambulancereddere i Region Midtjylland, og det betyder ambulancer ude af drift og længere responstid.
Foto: Kim Haugaard, Ritzau Scanpix

Region Midtjylland:
Kæmper med at bemande ambulancer

I store dele af foråret har der været problemer med at bemande ambulancerne i Region Midtjylland i weekenderne. Nu skal der findes en løsning.
16. JUN 2022 10.29

MIDTJYLLAND: Problemerne med at bemande ambulancerne i Region Midtjylland fortsætter. Nye tal fra Præhospitalet viser, at antallet af minutter, ambulancerne er ude af drift, har været på vej i vejret siden april. Det er særligt i weekender, problemerne hober sig op, skriver TV2 Østjylland.

En af årsagerne er, at den såkaldte vinterpakke ophørte i begyndelsen af april. Pakken gav regionen mulighed for at give en ekstra pose penge til ambulanceredderne, hvis de var villige til at tage ekstra vagter. Men den primære årsag er, ifølge Henning Voss, direktør for Præhospitalet, manglen på ambulancepersonale.

- Lige pt. mangler vi 45 medarbejdere. Det er cirka 10 procent af den medarbejderskare, der bør være, siger han til kanalen.

Responstiden bliver længere

- De her udfordringer er selvfølgelig et problem for os, men disponenterne i vagtcentralen flytter hele tiden rundt på ambulancerne, så der hele tiden er en ledig ambulance i nærheden. Den øvelse bliver selvfølgelig sværere. Der hvor vi bliver særligt udfordret er på mindre akutte kørsler. Her kan responstiderne godt blive længere, forudser Henning Voss.

For eksempel var ambulancerne i Region Midtjylland ude af drift i 22 procent af tiden lørdag i uge 22 (4. juni). Den dag var der blandt andet Northside i Aarhus. Og det er særligt i weekenderne, der ifølge tallene er problemer.

Før uge 15 er der i weekenderne en enkelt lørdag, hvor tallet for ambulancer ude af drift er oppe på 11 procent, men ellers ligger tallene for det meste under fem procent og flere dage kun på en procent. Fra uge 15 til og med uge 22 er weekendtallene otte gange ud af 16 - altså i halvdelen af tilfældene - på 10 procent eller højere.

Ingen penge til ekstravagter

Ifølge Henning Voss har vinterpakken været et stort incitament for at tage ekstra vagter.

- Men nu hvor vinterpakken er væk, så ser vi alligevel, at folk er trætte og har brug for at holde mere fri med familien. Det kan jeg godt forstå, siger han.

Trætheden mærker Christina Borgen Nielsen også. Hun kører som ambulancebehandler og er fællestillidsrepræsentant i FOA for redderne i præhospitalet, hvor mange af redderne i det offentlige er organiseret.

- Folk gør en kæmpe indsats for at byde og hjælpe. Men man kan se, at folkene derude er ved at være trætte. Så jeg synes bestemt, situationen er alvorlig. Det er et tegn på, at folk har gjort alt, hvad de kunne, for at dække de her vagter. Men de kan bare ikke mere, siger hun til kanalen.

Lille tilvækst af reddere

I Præhospitalet har man oplevet en lille nettotilvækst i andelen af ambulancereddere, siden man på et tidspunkt omkring årsskiftet manglede 50 reddere, fortæller Henning Voss.

- Lige nu er det arbejdstagers marked. Vi har mistet medarbejdere til andre regioner. For eksempel var der i april operatørskifte i Region Nordjylland. Nogle er måske rejst derop, fordi der er nye boller på suppen, siger han.

Ifølge Henning Voss er det medarbejdere, som boede i nord i forvejen og dermed er "vendt hjem". Den store belastning på ambulanceredderne kan have betydning for arbejdsmiljøet, medgiver direktøren.

- Vi skal se på, hvilke løsninger vi kan finde i fællesskab, siger han.

Parterne mødes 

Løsninger er netop, hvad der skal tales om, når FOA og Præhospitalets ledelse torsdag formiddag mødes for at tale om løsninger på problemet. Før mødet vil formand for Teknik-Service-sektoren i Foa Århus, Bente Mikkelsen, ikke komme med konkrete bud på, hvor Foa ser løsningerne.

- Vi er i dialog med fællestillidsrepræsentanterne og sikkerhedsrepræsentanterne, og der vil komme forslag til, hvad der kan være løsninger både på kort og lang sigt. De (ambulanceredderne, red.) er vældigt pressede, og det skal der gøres noget ved. Der skal være nogen, som går ind og hjælper et eller andet sted. Om præhospitalet kan gøre det alene, eller om regionsrådet måske også skal hjælpe til, det må vi se på, siger hun.

Der er allerede iværksat tiltag fra regionen, fortæller Henning Voss.

- Det strukturelle problem kan vi ikke løse med et snuptag, men vi arbejder meget med fastholdelse og rekruttering, og langsigtet skal vi rekruttere flere elever. I Midtjylland skal vi tage fem procent ind hvert år. Det svarer til cirka 37-38 elever. Når vi slår 10 elevstillinger op, så får vi 300 ansøgere. Der er en vej ud af det. Det tager bare lang tid, siger han. På den korte bane er situationen noget anderledes.

- Vi er i gang med at finde ud af, hvordan vi kan løse det. Det er for uholdbart, og vi har brug for at kigge på, hvordan vi får stabiliseret situationen, siger Henning Voss.

cwa