DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Kæmpe naturprojekt i Ekkodalen genskaber fordums natur
Ekkodalen får en seriøs opgradering, som giver bedre forhold for både dyr og turister.
Foto: Patrick Pleul, DPA/Ritzau Scanpix

Kæmpe naturprojekt i Ekkodalen genskaber fordums natur

Bedre forhold for både dyr og mennesker i Bornholms største naturgenopretningsprojekt i Ekkodalen.

BORNHOLM: Med et anslået besøgstal på omkring 200.000-300.000 er Ekkodalen en af de helt store attraktioner på Bornholm. Og nu bliver der også skabt bedre forhold for planter, insekter, fisk og fugle med Bornholms største naturgenopretningsprojekt Ekkodalens Moser. 

Her bliver området i forlængelse af Ekkodalen omdannet fra tidligere landbrugsjorde til vådere og vildere natur, oplyser Miljøministeriet.

Staten har købt 125 hektar jord, så i alt ca. 150 hektar bliver omlagt, som det var oprindeligt. Forrige år blev der sat navn på de indsatser, som skulle sikre national kystbeslyttelse, Her var der blandt andet også hjælp til Anholts kystsikring.

I Ekkodalen er der desuden anlagt stier for besøgende, så man nemt kan bevæge sig rundt i området, på trods af at det lbiver vådere.

- Med de nye stier i Ekkodalens moser giver vi både bornholmere og turister mulighed for at komme ud og nyde den smukke og unikke bornholmske natur. Og på statens arealer må man færdes frit døgnet rundt, også uden for de afmærkede stier, hvis man har lyst til det, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Hele projektet byder også på vandhuller, som kan give bedre vilkår for flere dyrearter. Området indvies af ministeren i dag, tirsdag.

Staten har opkøbt 125 hektar, så hele Sprækkedalen er blevet statsejet.

Projektet er det største naturgenopretningsprojekt på Bornholm i nyere tid.

Arter der nyder godt af naturgenopretningsprojektet: Sumpviol, rank viol, løvfrø, blåvinget pragtnymfe, havørred, trane og rørhøg.

Læsåen løb tidligere igennem Ekkodalen og ind i moserne. Der er lagt tilbage omtrent i det forløb, den havde indtil ca. 1965.

Der er lavet fem paddevandhuller, som bl.a. giver den ikoniske lille løvfrø nye levesteder.

Forsigtige gæt lyder på, at alene i sommeren 2020 havde Ekkodalen ca. 2-300.000 besøgende.

Kilde: Miljøministeriet

ibs