
FOLKEMØDET / ROSKILDE : Hvis vilkårene er gode nok i landdistrikterne, så er der håb for, at den stigende urbanisering, vi ser i disse tider, på sigt kan være en saga blot. Det håb og den tro gav Roskildes borgmester, Tomas Breddam (S), udtryk for på en debat på Folkemødet fredag.
- Jeg tror, vi skaber det gode liv i Danmark, ved at sikre at der er tilbud, som sikrer, at man kan bo både i de mindre bysamfund, i de større bysamfund og selvfølgelig også i København. Det bør man tage udgangspunkt i, siger borgmesteren.
Kommunen knap 40 kilometer vest for København oplevede sidste år en befolkningstilvækst på ca. 700 indbyggere. De nye borgere i Roskilde Kommune bliver ifølge Tomas Breddam tiltrukket af ting, som eksempelvis København ikke kan tilbyde.
- De bliver tiltrukket af at komme ud, hvor der er lys og luft. Børnefamilier vil gerne ud, hvor der er natur i nærheden. Derfor er jeg ikke så pessimistisk på landdistrikternes vegne. Jeg synes, der er en bevægelse i vores samfund i øjeblikket, som netop går på, at vi gerne vil ud, hvor der er mere lys og luft, når vi skal bosætte os. Det, tror jeg, er et godt udgangspunkt for, at vi får vækst i hele landet, siger han.
Lige vilkår vil begrænse urbanisering
En del af Roskilde-borgmesterens optimisme bliver delt af formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard. Der er dog ting, der skal forbedres.
- Hvis det er for besværligt i hverdagen, så bosætter man sig ikke på landet. Der er eksempelvis stadig henimod 120.000 borgere og virksomheder, der har så elendig bredbåndsforbindelse, at det går udover deres udviklingsmuligheder. Det fører til, at folk flytter derfra, siger han og opfordrer politikerne til at investere i de "ydre" områder i Danmark.
- Jeg håber, politikerne vil have fokus på at skabe rammerne for, at man kan leve et helt liv i hele landet. Hvis der kommer lige vilkår for, at man kan leve alle steder, så tror jeg urbaniseringen bliver begrænset, siger han.
Han roser eksempelvis regeringens udspil om udflytning af flere uddannelser, som en medvirkende faktor til, at et helt liv på landet får bedre vilkår.
Tidligere minister: Vi skal få proportionerne på plads
Udflytningen af uddannelse er dog ikke en løsning, der får ros af tidligere boligminister og nuværende folketingsmedlem Ole Birk Olesen (LA). Han mener i det hele taget, at debatten er lidt kørt op.
- Der er 300 km fra København til Esbjerg, så lad os få proportionerne på plads, og lad os lade være med at snakke om vores land som meget delt mellem land og by. Vi skal ikke tale om, at dem inde i byen gør så meget skidt for os. Nej - der er en udvikling, som gør at mange gerne vil bo i byen. Nogen flytter tilbage, og dem skal man kunne tiltrække. Derfor skal vi snakke landdistrikterne op.
Ifølge Birk Olesen er der mange fordele ved at bo uden for de store byer, eksempelvis ift. mindre tryk på offentlige faciliteter som haller mm.
Han har desuden en tro på, at en del af urbaniseringen skyldes, at infrastrukturen gør, at det er for besværligt, at bo på landet, når arbejdet er i byerne.
- Hvis man bor i byen, fordi man har arbejde derinde og ikke kan komme frem og tilbage og egentlig helst vil bo i Sorø eller i Holbæk eller et tredje sted, og pendlertiden forhindrer det, så har vi et problem. Fordi så er der noget galt med infrastrukturen, som gør, at folk ikke kan bo, hvor de vil, siger Ole Birk Olesen og fortsætter:
- Vi skal ikke bare øse penge ud på landet, i forhåbning om at det får folk til at flytte derud.
Klar til at investere
Mere klar til at investere er SF's Charlotte Broman Mølbæk. Hun frygter, at manglende investeringer i landdistrikterne i eksempelvis i skoler, børnehaver og udflytning af arbejdspladser vil føre til, at landdistrikterne bliver tabt.
- Det er ikke bare en hyggesnak om land og by. Det, der sker, det er, at det bliver er A- og et b-hold. Det bliver de folk med de laveste uddannelser og indkomster osv., der ender på landet. Derfor skal vi tage et politisk ansvar for, at der bliver investeret i velfærd også på landet, så der bliver en nogenlunde sammenhængskraft, ellers falder vi fra hinanden, siger SF'eren.
For Tomas Breddam i Roskilde handler det om at finde den rette balance.
- Vi gør meget for at sikre udvikling i hele kommunen. I øjeblikket byudvikler vi eksempelvis i Viby Sjælland, som ligger tæt på en station, som kan sikre gode forhold for pendlere. Så vi prøver, at balancere tingene i hele kommunen. Blandt andet også ved at få opført flere almene boliger i Roskilde, som gør det muligt at bo til leje, slutter Tomas Breddam.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.