DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
It-firma gambler med kommuners udbud

It-firma gambler med kommuners udbud

It-firmaet Mercell har solgt indsigt i udbud til udvalgte ­leverandører, før de var offentlige. I strid med udbudsdirektivet, vurderer eksperter. Kommunerne står tilbage med risiko for sanktioner
2. FEB 2012 15.06

Adskillige kommuner kan have overtrådt udbudsreglerne uden deres eget vidende. Det drejer sig om de kommuner, der har benyttet et elektronisk indkøbsværktøj gennem it-firmaet Mercell, skriver avisen Kommunen. Indkøbsværktøjet sikrer blandt andet, at kommunernes udbud bliver offentliggjort i EU.

Mercell har imidlertid haft som praksis, at deres kunder mod betaling kan få adgang til 'unikke udbud'. Af et dokument fra Mercell, som Kommunen har fået indsigt i, kan man læse, at disse udbud 'publiceres hos Mercell 3-5 dage, før de sendes til TED', der er en database for offentliggørelse i EU.

- Det virker som et helt åbenlyst brud med reglerne. For det første er der reglen i direktivet om, at man ikke må publicere det nationalt, før det bliver publiceret på EU-plan, og så er der jo også ligebehandlingsprincippet, siger adjunkt på CBS, Grith Ølykke med ekspertise inden for udbuds- og konkurrence.

Hun lægger ydermere vægt på, at det kun er udvalgte leverandører, der mod betaling får adgang til informationen.

- Det, at de tager penge for det, viser jo, at der er et problem. For så har det åbenbart en økonomisk værdi for ­nogen at se det før andre, ­siger Grith Ølykke.

Mercell opnår dermed en konkurrencefordel, fordi de tjener penge på en praksis, der kan være ulovlig.

Direktør og ejer af det konkurrerende firma Udbudsvagten, Kevin Leig Bengtsson, fortæller, at de ser Mercells fremgangsmåde som en særdeles kortsigtet måde at drive forretning på.


Læs hele historien i Kommunen

Prøv Kommunen gratis i 14 dage