Istidslandskab på Als og sjællandske søskove udmærkes
Istidslandskabet på Nordals.
Foto: Sønderborg Kommune

Istidslandskab på Als og sjællandske søskove udmærkes

Pilotnaturpark Nordals og Pilotnaturpark Ringsted er nu med i Friluftsrådets mærkningsordning.

SØNDERBORG / RINGSTED: Endnu to naturområder er blevet optaget i Friluftsrådets mærkningsordning Danske Naturparker. Et på Nordals og et ved Ringsted.
 
På Nordals er der tale om et 18.000 år gammelt istidslandskab, der har fået udmærkelsen under navnet Pilotnaturpark Nordals, oplyser Sønderborg Kommune. Naturparken omfatter blandt andet Nordborg Sø, Oksbøl Skov, Mjels Sø og Bundsø. Med genopretningen af Mjels Sø og Bundsø fremstår fjordlandskabet som det gjorde i slutningen af 1500-tallet.

- Det er en supernyhed i en tid, hvor det ellers nok kan knibe med lyspunkter. Det er prisværdigt, at Friluftsrådet ligesom os finder, at de genskabte søer Oldenor, Mjels Sø og Bundsø sammen med Oksbøl Skov har så stor værdi naturmæssigt, landskabeligt og kulturhistorisk, at grundlaget for at få kvalitetsstemplet 'pilotnaturpark' er til stede, siger borgmester i Sønderborg Erik Lauritzen (S).

Som pilotnaturpark skal man opfylde syv af ti kriterier, blandt andet skal minimum 50 pct. af arealet være beskyttet natur, og naturparken skal være forankret lokalt gennem inddragelse af borgere og lodsejere.

Rislen og idyl
Rislende vandløb, idylliske søer, dybe skove og bakkede landskaber. Det er noget af det, man vil kunne finde i Pilotnaturpark Ringsted, oplyser Ringsted Kommune om naturparken, der binder tre vigtige naturområder sammen: Suså, Allindelille Fredskov og Valsølille Sø.

Kommunens store søer, Gyrstinge Sø og Haraldsted Sø er centralt placeret i pilotnaturparken, som også omfatter store både offentlige og private skovområder. Pilotnaturparken kan komme til at grænse op til Nationalpark Skjoldungelandet og kan dermed opnå en størrelse på 5.000 hektar.

- Kommunens køb af Gyrstinge Sø og Haraldsted Sø i 2014 og det borgerdrevne projekt Ringsted Oplevelsessti er to afgørende grunde til, at vi står her i dag, siger borgmester i Ringsted Henrik Hvidesten (V). 

Kommunen arbejder i øjeblikket med at udvikle Ringsted Ådal, og dertil kommer en række større og mindre projekter, der skal øge naturkvaliteten og skabe bedre muligheder for friluftsliv. Borgere og lodsejere har været involveret i processen blandt andet fire lokalråd i Landsbyklyngen Søskovlandet.

  • Der findes i alt 11 naturparker og tre pilotnaturparker.
  • Mærkningen gælder i fem år. Herefter skal parkerne genmærkes.

ka

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev