DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Ingen borgerlige stemmer ja til aftale om udligning
Foto: Colourbox

Ingen borgerlige stemmer ja til aftale om udligning

UDLIGNING Indholdet er langt fra uspiseligt, alligevel vil Venstre ikke stemme for ændringerne af udligningen. Dansk Folkeparti stemmer blankt
8. JUN 2012 12.30

En samlet oppposition – med undtagelse af Dansk Folkeparti – har tænkt sig at stemme imod, når ændringerne af udligningssystemet skal til afstemning i Folketinget i næste uge.

Det er ikke den store overraskelse, for Konservative og Liberal Alliance har været principielle modstandere af den øgede omfordeling fra mere til mindre velstående kommuner, som regeringens udspil medfører.

For Venstre er det imidlertid ikke så meget den indholdsmæssige side af regeringens udspil, som regeringens håndtering af det politiske forhandlingsforløb, der er afgørende.

- De to ting kan ikke skilles ad. Når man bryder et forlig, kan vi ikke, uanset indholdet, stemme for. Det skaber usikkerhed omkring de aftaler, som indgås på Christiansborg, og det vil vi ikke være med til, siger Venstres kommunalordfører Jacob Jensen.

Før regeringen kom med sit udspil var du selv ude og sige, at Venstre meget gerne ville være med til at lave en model, som delte nogle af de penge København får ud til andre kommuner. Sådan en model fik I. Så substansen i udspillet er I vel ikke så meget imod?

- Der var jo ikke uden grund, at vi mødte op til forhandlingerne over flere uger. Det var fordi, at der var noget interessant i det udgangspunkt, som Finansieringsudvalget leverede, siger Jacob Jensen.

En fremstrakt hånd fra DF
Han er dog meget imod den særlige sociale pulje på 400 mio. kr., som Enhedslisten fik oprettet for at indgå aftale med regeringen.

- Det er jo et klart politisk kriterium, der ligger til grund for det. Og det var lige netop det, som regeringen afviste over for os, når man holdt så hårdt på, at vi skulle holde os til Finansieringsudvalgets objektive udgangspunkt, siger Jacob Jensen.

Hos Dansk Folkeparti er man heller ikke kommet sig over, at regeringen indgik den endelige aftale med Enhedslisten. Alligevel vil partiet hverken stemme for eller imod forslaget, men derimod 'gult' (blankt).

- Vi ser ændringerne som et ganske lille skridt i den rigtige retning, og derfor vil vi gerne sende et signal om en fremstrakt hånd til fremtidige forhandlinger. Men på den ande side kan vi ikke stemme for et forligsbrud, siger Dansk Folkepartis kommunalordfører, Morten Marinus.

Lovforslaget om en justering af udligningsordningen skal efter planen tredjebehandles onsdag den 13. juni.