Det fremgår af bemærkningerne til et nyt lovforslag om ændringer i aktivloven.
Det er borgmestre og rådmænd i de seks største byer i Danmark stærkt utilfredse med.
- Fra 6-byerne vil vi hermed udtrykke vores betænkelighed ved indførelsen en sådan statslig kontrolforanstaltning. Vi mener ikke, at det er i overensstemmelse med principperne for det kommunale selvstyre og forudser samtidig, at det vil føre til en unødig bureaukratisering.
Sådan skriver rådmand Flemming Knudsen (S) fra Århus Kommune på vegne af 6-by samarbejdet mellem Århus, Aalborg, Odense, København, Esbjerg og Randers.
Brevet er sendt til beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i dag, med kopi til KL, hvor Flemming Knudsen er medlem af bestyrelsen.
Kommuner på kant med klienter
Baggrunden er en stribe af sager, som i den seneste tid har sået tvivl om kontanthjælpmodtagernes rådighedsforpligtelse. Kommuner som tilbageholder kontanthjælp er blevet mødt med sagsanlæg, blandt andet i Køge. Morsø Kommune har tilbageholdt den fulde kontanthjælp til fem klienter, blandt andet for at fremtvinge en principiel afgørelse i Den sociale Ankestyrelse.
Borgmestrene i 6-byerne ønsker et klart og operationelt rådighedsbegreb.
- Her mener vi ikke, at de foreliggende lovregler og vejledninger stiller et tilstrækkelig anvendeligt redskab til rådighed for kommunerne. Vi vil derfor opfordre til, at Beskæftigelsesministeriet inddrager de kommunale parter i fastlæggelsen af et sådant anvendeligt rådighedsbegreb, står der i brevet.
De seks borgmestre mener at det er vigtigt at fastholde, at kommunalbestyrelserne har ansvaret for kommunernes gennemførelse af lovgivningen.
- Desuden sker der allerede nu en opfølgning og praksiskoordinering, via de sociale nævn og Den Sociale Ankestyrelse. Ligesom området også er underlagt den almindelige revisionsmæssige kontrol af kommunernes indsats, mener borgmestrene.
(LG)
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.