Det gør Vejdirektoratet og den danske vejsektor nu noget ved. På årets Vejforum – en konference med 900 fagfolk fra kommuner, rådgivere og staten – præsenteres en forskningsstrategi, der skal imødegå udfordringerne. Strategien er første led i en samlet indsats fra Vejdirektoratet, og diskuteres på en workshop med deltagelse af de ypperste danske eksperter inden for klima og miljø på vejene.
Workshoppen ledes af Arne Blaabjerg Jensen fra COWI:
- Jeg forventer en livlig og konstruktiv diskussion om hvordan vi fra vejsektorens side kan medvirke til at tackle følgevirkningerne af klimaændringerne på vores veje.
- Vi vil fremover opleve at regnen falder kraftigere og i større mængder, samt at vinden oftere vil være mere ekstrem. Rettidig omhu vil derfor være, at vi nu bliver enige om hvad vi skal være på vagt over for, hvilke undersøgelser vi skal igangsætte, og hvilke løsninger vi vil vælge. Trafiksikkerheden er i øjeblikket under pres fra flere sider og vi skal finde løsningerne nu, og have dem implementeret, så bilisterne undgår livsfarlige situationer på grund af vejret, siger Arne Blaabjerg Jensen.
Knud A. Pihl fra Vejdirektoratets Vejtekniske Institut har stået i spidsen for tilblivelsen af en strategi for forskning, udvikling og demonstration på klima og miljøområdet. Han udtaler i den forbindelse: ”Alle klimamodeller forudsiger at vejret vil ændre sig hurtigt og mere dramatisk indenfor de kommende 100 år. Det giver store udfordringer. De øgede nedbørsmængder kan have store oversvømmelser til følge, fordi afløbssystemerne ikke kan bortlede de enorme vandmængder. Systemerne er dimensioneret ud fra historiske nedbørshændelser og er af den årsag underdimensioneret til de kommende nedbørshændelser. Desuden kan der være problemer med kapaciteten af regnvandsbassinerne.
Med tiden vil vind også blive en vigtig klimaparameter.
- Vinden vil ændre karakter, stormene vil blive hyppigere og kraftigere, siger Knud A. Pihl.
- Vejmyndighederne har mange skilte, portaler og master stående langs vejene. Disse ’møbler’ langs vejene vil i fremtiden blive en potentiel risiko for vejens brugere, hvis de ikke er udført, funderet og designet korrekt til fremtidens kraftigere vindhastigheder. Der vil være behov for at se på vejens 'høje naboer, træer og høje master, understreger Knud A. Pihl.
En af måderne til at få gennemført hurtige forbedringer er de såkaldte demonstrationsprojekter, som Vejdirektoratet allerede har gode erfaringer med på støjområdet med forskellige asfalttyper.
Foto: Jette Voigt
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.