Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Hvordan leg kan træne sanserne - livet igennem

ANMELDELSE En berigende og lærerig sanseintegrationsbog, der henvender sig til den moderne familie og til professionelle, der arbejder med børn
25. OKT 2011 7.00

Af Lene Stenstrop

Ergoterapeut Kirsten Teichert
Sansebørn og Sansetrolde - en gør det selv bog for børn og voksne
70 sider incl. CD indtalt af skuespiller Mads Knarreborg kr.: 225,00
Bestilles på: www.helseinstitut.dk
Bogen er på vej i en udgave, der kan bruges som klassesæt.

Bogen lander en fredelig formiddag på mit skrivebord, bliver lagt til side, for den ligner umiddelbart ikke alle de andre bøger, der i deres vandring fra postkassen til mit skrivebord, forventningsfuldt ligger og venter på at blive læst og anmeldt.

Bogen bliver efterhånden skubbet så langt ud på kanten af bordet, at den ender i min taske, derefter på min slagbænk og pludselig i hånden på mig. - Der blev jeg en siddende en stille eftermiddag, indtil sidste side var vendt, og siden har bogen været med mig rundt i forskelligt regi. Hvorfor?

Kreativt og inspirerende

Fordi det er et kreativt og inspirerende univers, der udfoldes i bogen. Fordi den er konkret. Fordi den kan bruges til højtlæsning og aktivering af børn. Fordi den kan bruges som opslagsbog, og fordi bogens ærinde er så tydeligt. Uden at læne sig tungt op af de eksisterende teorier indenfor området, giver bogen den mest fantastiske anvisning på, hvordan der kan arbejdes med lege, der træner barnets sanser, motorik og indlæringsevne. Alt sammen krydret med varme og sjove illustrationer af Hanne Jermiin.

Kirsten Teichert er daglig leder af Helseinstituttet i Nyborg og har arbejdet som ledende ergoterapeut igennem en årrække. Hun har igennem sit arbejde og træning med børn, voksne og ældre specialiseret sig i sanseintegration.

Nye undersøgelser viser, at halvdelen af vores børn motorisk er blevet dårligere, end børn var tidligere. En mangelfuld motorik giver en svag sanseintegration og dermed en dalende lyst til indlæring og boglige færdigheder. Tegn på en forsinket udvikling af sanseintegrationen kan vise sig i barnets adfærd, feks. ved at barnet er inaktivt, sart, meget stille, forsigtigt, har indlæringsvanskeligheder etc. Men vi kan udvikle og forbedre vores sanseintegration hele livet - og det er netop bogens ærinde. Bogen består af et eventyr og en teoretisk del som sanseintegration i praksis.

Mukke og sansetroldene
Kort fortalt handler eventyret om Mukke, en stille dreng, der helst vil sidde ved sin computer. Sansetroldene kommer og leger med ham, og han udvikler sig til en dygtig, aktiv og glad dreng, der får venner og trives godt i skolen. Igennem eventyret beskrives lege og sanseøvelser, der gavner udviklingen. I bogen er der konkrete forslag til lege med forskellig virkning, afhængig af, hvilken effekt man ønsker at opnå. Som eksempel herpå kan nævnes: Hjernebjælke-aktiviteter der styrker koordinationen mellem højre og venstre hjernehalvdel, eller vækkende aktiviteter, der øger arousal-niveauet.

Sanseintegration i praksis beskriver på en overskuelig måde, hvordan hjernen i store træk integrerer informationerne fra sanserne, og hvordan vi kan udvikle og forbedre børns sanseintegration, uden at det behøver at blive kompliceret.

Hanne Hylsberg, lektor i psykologi skriver bl.a. til Kirsten Teichert:

Det er et virkeligt kreativt og inspirerende univers, du udfolder, og jeg er helt optaget af de konkrete muligheder du åbner, for nærværende og sjov leg med børnene. Jeg har øvet og leget med mine unger, og de synes, det er fantastisk. Jeg kan mærke, at det også optager mig og føles virkelig vitalt og som et godt alternativ til LEGO.

Med bogen følger en CD indtalt af skuespiller Mads Knarreborg. CD'en varer 40 minutter og har ud over indtalingen af eventyret sjove specialeffekter og baggrundslyde.


Af mediekonsulent på dknyt, Lene Stenstrop