
På baggrund af tal fra Børne- og Undervisningsministeriet, der forudser uddannelsesniveauet for unge, otte år efter de er gået ud af folkeskolen, peger Dansk Arbejdsgiverforening (DA) på store kommuneforskelle, mens Arbejdernes Erhvervsråd (AE) fremhæver, at det særligt er mændene, der i 2031 vil stå uden uddannelse.
I 18 kommuner forventes mere end hver fjerde unge mand at stå uden uddannelse otte år efter 9.klasse, skriver AE.
De 18 kommuner fordeler sig geografisk med ni jyske kommuner, tre fynske (herunder Langeland og Ærø) og fire syd- og vestsjællandske (herunder Lolland og Guldborgssund). Derudover Ishøj og Albertslund.
- Der er god grund til at råbe vagt i gevær. Hvis vi ikke gør noget med uddannelsessystemet, viser tallene, at vi fremadrettet kommer til at stå med rigtig mange unge, der ikke får en uddannelse, siger chefanalytiker i AE Troels Lund Jensen.
I kommunerne Lolland og Langeland forventes cirka hver tredje unge mand at stå uden uddannelse, mens det gælder henholdsvis cirka hver fjerde og hver femte unge kvinde i de to kommuner.
- Det er især unge mænd i landområderne, der taber i uddannelsessystemet i dag. Tallene viser, at den negative udvikling forstærkes frem mod 2031, siger Troels Lund Jensen.
Geografiske og andre forskelle
I DAs analyse af tallene peger organisationen på de geografiske forskelle, hvor det fx i kommuner nord for København som Hørsholm, Gentofte, Allerød og Rudersdal er mindre end 1 ud af ti af elever, der forventes kun at nå en afsluttet folkeskole.
Langt større er andelen i Region Sjælland, hvor det i fx Faxe og Kalundborg er en ud af hver fjerde, der forventes at være uden en ungdomsuddannelse, mens det i Lolland Kommune er tre ud af hver ti unge, der ikke vil gennenføre en uddannelse.
Også DA peger på kønsforskellen, der er særligt stor i Region Syddanmark, hvor henholdsvis 14 pct. af pigerne og 23 pct. af drengene ikke forventes at uddanne sig.
På Langeland er forskellen 14 pct.-point, men også i Billund, Esbjerg og Tønder er forskellen mellem kønnene mindst 10 pct.-point,
DA fremhæver også udfordringerne for unge, især drenge, med udenlandsk baggrund. Næsten hver fjerde af de unge med udenlandsk baggrund forventes ikke at gennemføre en ungdomsuddannelse, mens det kun gælder for 15 pct. af de unge med dansk baggrund.
Langt fra målsætningen
AE peger i sin analyse på, at de samlet set knap 16,9 pct. der ventes at stå uden uddannelse er langt fra den politiske målsætning om, at højest 10 pct. må stå uden uddannelse. Andelen er steget de seneste to år, så det går den forkerte vej. Målsætningen med de ti pct. er kun nået i seks kommuner.
Og mens det i 18 kommuner vil være mere end fjerde unge mand, der er uden uddanelse i 2031, så vil det i hele 59 kommuner dreje sig om mere end hver femte unge mand.
Se AEs analyse her.
Kortet herunder med procentsatser for henholdsvis piger og drenge er udarbejdet af DA.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.