
Af Paul Hegedahl
Eva Beckmann, Andreas Rønne Nielsen og Tore Wanscher:
"Hvad vil I med netværk? Om de strategiske beslutninger
bag værdiskabende netværksprogrammer";
Jurist- og Økonomforbundets Forlag, København 2010.
96 s., hft., 26 x 21 cm., appendiks I: Omkostninger ved
Etablering af et netværksprogram; appendiks II: WOGN-
modellen hos Systematic; appendiks III: Ordforklaring.
Kr. 325,00 inkl. moms; medlemspris kr. 260,00 inkl. moms.
ISBN 978-87-574-1912-2.
"Ethvert netværk samles om udveksling eller udvikling af en eller anden form for viden. Det gælder uanset, om det er et mellemledernetværk, der samles for at opnå læring ved at spejle egen praksis i andres, eller et netværk af IT-specialister, der samles med det mål at generere ideer til nye it-projekter. Ethvert netværk har som mål at skabe en værdi."
- Definition af netværk i Eva Beckmann, Andreas Rønne Nielsen og Tore Wanscher: "Hvad vil I med
netværk? Om de strategiske beslutninger bag værdiskabende netværksprogrammer"
Et middel og ikke et mål
Netværk er en organisationsform, der er baseret på frivillighed. Hvis netværk skal skabe værdi, skal den enkelte deltager opnå en personlig værdi, der overstiger den tid og de ressourcer vedkommende investerer i netværket. Netværk er et middel til at opnå udvikling og ikke et mål i sig selv.
I bogen beskriver forfatterne hvordan udvikling og udbytte gennem netværk sker på tre områder:
- Adgang - til ressourcer, indflydelse, information, andre netværk m.m.
- Læring - praksis- og kompetenceudvikling, innovation m.m.
- Fællesskab - sparring, frirum og støtte m.m.
Og deltagerne får indflydelse ved gennem netværket at have mulighed for at positionere sig og påvirke beslutninger, tiltag eller den generelle udvikling i organisationen.
De opererer med flere typer netværk, set i flere perspektiver:
Selvorganiserede - sponsorerede netværk
1. De selvorganiserede netværk er kendetegnet ved, at den værdi deltagerne opnår i netværket, overgår de omkostninger, der er forbundet med at organisere det. Deltagerne varetager selv det praktiske arbejde med netværket. De kan også defineres som selvhjælpsgrupper.
2. Sponsorerede netværk, der er kendetegnet ved at der er nogen uden for netværket, der får værdi af det og derfor sponsorerer det.
Sociale - designede netværk
1. Sociale netværk: De polycentriske netværk hvor hver enkelt er centrum.
2. Designede netværk: Organisationsform baseret på frivillighed, men med fælles mål.
I denne bog beskæftiger forfatterne sig udelukkende med det sponsorerede, designede netværk. En ad hoc organisationsform baseret på frivillige lærende relationer, hvor den værdiskabelse, der finder sted i netværket også tilfalder en sponsor direkte eller indirekte. De siger, at det er afgørende at kunne balancere værdiskabelsen mellem deltagerne og sponsor, så deltagerne forbliver engagerede og sponsor får et afkast af sin investering. De giver et praksisbaseret indblik i at arbejde strategisk med sådanne netværk som en organisationsform baseret på deres model: WOGN-modellen.
Viden er både målet og grundlaget
Det designede netværk er bevidst konstruerede og kendetegnet ved personer, der frivilligt har søgt eller er blevet bragt sammen for at fremme og understøtte dannelsen af lærende relationer og dermed opnå noget af værdi for dem selv og måske en eller flere sponsorer. Værdiskabelsen sker i den synergi, der opstår, når personerne bringer deres viden/erfaringer sammen. Ifølge forfatterne af denne bog skal viden forstås bredt og som dækkende over både tavs og kodificeret viden, erfaringer, information, observationer m.m. Og de peger på, at den viden, der er mest relevant at bringe i spil i et netværk, er den tavse eller diffuse, fordi den er meget svær at skabe et egentlig distributionssystem for. Viden er så igen grundlaget for en organisations udviklings- og/eller kompetencestrategi.
I sit forord til bogen skriver professor Per Nikolaj Bukh bl.a.: "Netværk er ikke et nyt begreb, men når de alligevel skal have særlig opmærksomhed som organisationsform eller ledelsesmæssigt tiltag i nutidens videnbaserede samfund, skyldes det, at netværk og netværksledelse kan indgå i repertoiret, når effektive ledelsesprincipper skal designes i moderne videnbaserede organisationer. Viden har som ressource den helt særlige egenskab i forhold til andre organisatoriske ressourcer, at den vokser og øger sin værdi ved anvendelse. Derfor er relationer både inden for virksomheden og mellem virksomhedens medarbejdere og eksterne interessenter centrale vidensressourcer. Netværk er samtidig udtryk for vidensressourcer, altså aktiver, og de er ledelsesmæssige processer, som udvikler aktiverne. Det gør netværksledelse dobbelt vigtigt. - - - Netværk kan sikre, at der opbygges de tætte relationer, der er nødvendige, når viden skal deles, idet det ikke er nok at kende dem, som besidder relevant viden."
Indhold
Ud over indledning, forord af professor Per Nikolaj Bukh samt tre appendiks er bogen opdelt i tre dele:
Del 1 Hvad gør et netværk unikt?
1. Hvad er netværk
2. Netværk flytter viden
3. Klare forventninger sikrer større udbytte
4. Strategisk brug af netværk
5. Forankring i organisationen
Del 2 Case SYSTEMATIC - tæt på virkelighedens netværk
Systematic VIL netværk
Vi savnede et sted at lufte de vilde ideer
Det er vores faglige boldbane
Hvordan skaber netværk værdi for Systematic?
Portræt af en netværksleder
Systematic Software Engineering A/S, Århus har 500 ansatte. Virksomheden udvikler forretningskritiske it-systemer i tæt samarbejde med kunder inden for bl.a. forsvaret, politiet og sundhedssektoren. Spidskompetencerne er komplekse ledelsesinformationssystemer, integration af forskellige it-systemer, struktureret dataudveksling og projektledelse.
Del 3 WOGN-modellen
a. Design af et netværksprogram
b. Zonerne i WOGN-modellen
c. Gråzonerne
d. Kontrakten i WOGN-modellen
e. Resultater
f. Kompetencer
g. Hen imod en netværkskultur
WOGN-modellen
WOGN-modellen, som forfatterne har udviklet og anvender, er bygget op om to akser:
1. Diffus viden <-> Fokuseret viden
2. Ukendt værdi <->Kendt værdi
Og med fire zoner:
Markedsplads: Udbud møder efterspørgsel
Deltagerne får adgang til viden eller informationer, der hjælper dem med at løse eksisterende opgaver på mere effektive måder og/eller med mere kvalitet.
Praksis: Kompetenceudvikling
Udbyttet er, at den enkelte deltager forbedrer eller udvikler en given praksis, og at praksis bliver mere ensartet på tværs af gruppen.
Innovation: Ny viden skabes
Udbyttet er ny viden og/eller ideer, der kan omsættes til nye produkter, ydelser, services eller nye processer i organisationen.
Tænketank: Viden bearbejdes
Udbyttet er at få bearbejdet noget viden, der kan indgå i nye eller eksisterende produkter, ydelser, services eller processer inden i eller udenfor organisationen.
Og denne model gennemgås så grundigt i alle dens aspekter med en hel del eksempler fra arbejdet i kommunerne.
Om forfatterne
Tore Wanscher er partner i Wanscher og Nielsen (wogn) I/S. Han er uddannet KaosPilot. Tore Wanscher var i 2001 og 2002 direktør for netværksvirksomheden United Spaces. Har siden udelukkende arbejde med netværk. Blandt andet udviklet og drevet det nordiske netværk Jenka. Har tidligere arbejdet en årrække for Niras Konsulenterne samt Royal Unibrew.
Andreas Rønne Nielsen er partner i Wanscher og Nielsen (wogn) I/S. Han er uddannet fra Danmarks Forfatterskole. Andreas Rønne Nielsen var fra 2001 til 2003 videnformidler i topledernetværket LinKS og har herefter primært arbejdet med strategi- og konceptudvikling - blandt andet som partner i designvirksomheden Elevator. Han har tidligere arbejdet som radioproducer for DR samt BBC og har desuden skrevet for en række magasiner og aviser.
Wanscher og Nielsen (wogn) I/S har siden 2005 rådgivet om netværk samt etableret og drevet netværk både nationalt og internationalt inden for mange brancher.
Eva Beckmann, som har redigeret bogen og skrevet del 2 om Systematic, er freelance journalist og kommunikationsrådgiver, beckmann.nu, som blev etableret i 2001. Hun er cand.scient.soc. i public relations, organisation, kommunikation fra Roskilde Universitetscenter 1994. Tidligere har Eva Beckmann været ansat hos DONG, Dansk Industri og Forsikringsselskabet Codan med kommunikation, presse og PR som ansvarsområde.
Per Nikolaj Bukh, som har skrevet forordet, er professor ved Institut for Erhvervsstudier, Aalborg Universitet. Han er cand.oecon. fra Oslo Universitet 1993 og ph.d. fra Aarhus Universitet 1995. Per Nikolaj Bukh har tidligere været professor ved Handelshøjskolen i Århus.
Sammenhæng og samarbejde
Afslutningsvis skal professor Per Nikolaj Bukhs betragtninger fra forordet citeres: 'I bogen flyttes fokus fra, hvad teknikkerne går ud på til, hvornår de kan anvendes og hvordan de skal benyttes i forskellige situationer. Frem for at præsentere universelle løsninger, viser forfatterne, hvordan man kan skabe en sammenhængende og samarbejdende virksomhed ved at sætte ind på den rigtige måde med udgangspunkt i en analyse af, hvad det er, man vil have ud af netværkene.
Jeg har gennem årene deltaget i utallige netværk. De fleste af dem har haft en begrænset levetid. Nogle af dem opløstes naturligt, da de havde udtjent deres formål - mens andre simpelthen løb ud i sandet, selvom vi havde alle gode intentioner med deltagelsen og alle kunne se et udbytte af netværket. Når jeg tænker tilbage på disse netværk, har et gennemgående træk ved været, at der ikke var tilstrækkelig klarhed over, hvad det var, vi hver især ville opnå - og netværkene var ikke tilstrækkeligt understøttede af de organisationer, der stod bag, og som principielt kunne have haft store fordele af de aktiviteter, der kunne være fundet sted i netværket. Det var ikke designede netværk, men det kunne det have været. Derfor er de begreber og metoder, der præsenteres her i bogen, vigtige, når netværk skal være effektive."
Og ja, hånden på hjertet. Vi har vel alle den erfaring, at have haft store forventninger til et 'netværk', som aldrig kom i nærheden af at fungere reelt. Derfor er det godt, at der nu fremlægges denne praksisbaserede metode, der fortæller, hvordan tid og ressourcer bør anvendes.
Supplerende links
http://www.wogn.dk/UserFiles/File/Hvad_vil_I_med_netvaerk(1del).pdf
Her kan man læse udsnit af bogen
http://front.xstream.dk/jpradio/flashplayer.php?id=4461%20
Hanne Bærentzen: Interview med Tore Wanscher på JP Radio.
http://www.ffuk.dk/?show=eic&menu=ady
Foreningen for udviklingskonsulenter: "Netværk med værdi";
Uddrag af en artikel skrevet af Tore Wanscher og Andreas Rønne Nielsen,
7. september 2009.
http://www.wogn.dk/UserFiles/File/Danske%20Kommuner%20-%20Netvaerk%20bliver%20skabt%20i%20blinde.pdf
"Netværk bliver skabt i blinde. Undersøgelse understreger behovet for en professionalisering af kommunernes arbejde med netværk som redskab til at udvikle organisation og medarbejdere."; danske kommuner I no.32 I 2009
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.