Hundredvis af borgere døde under og kort efter ressourceforløb

Efter førtidspension- og fleksjobreformen i 2013 er mere end 330 borgere afgået ved døden, mens de har været i ressourceforløb, eller kort tid efter, viser nye tal.
28. NOV 2019 7.17

Siden 2013 har landets kommuner sendt danske borgere i ressourceforløb for at afprøve deres arbejdsevne, og i flere hundrede borgeres tilfælde er ressourceforløbene endt med, at de er afgået ved døden.

Således viser et nyt svar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til Folketingets Beskæftigelsesudvalg, at i alt 334 borgere i perioden fra 1. januar 2013 til 30. april 2019 er døde, mens de har været i ressourceforløb, eller senest fem uger efter.

Det nye svar får Alternativets beskæftigelsesordfører, Torsten Gejl, til at slå alarm.

- De her tal fortæller mig, at dødssyge borgere og terminale patienter risikerer at bruge den allersidste tid af deres liv i ressourceforløb, og det synes jeg simpelthen er dybt forkasteligt, siger Torsten Gejl til A4 Arbejdsliv.

- Jeg siger ikke, at det er ressourceforløbene i sig selv, der slår borgerne ihjel. Men hvis du er ramt af en dødelig sygdom, så skal du ikke være i en kommunal beskæftigelsesindsats. Så skal du være et helt andet og mere værdigt sted, understreger Torsten Gejl.

De nye tal fra Beskæftigelsesministeriet får også John Klausen, professor i socialret ved Aalborg Universitet, til at spærre øjenene op.

- Umiddelbart ser det jo ud som om, at der er en betydelig overdødelighed blandt borgere i ressourceforløb i forhold til, hvor mange der dør i resten af befolkningen, siger John Klausen.

Han understreger dog, at man skal tage forbehold for, at tallene ikke sammenligner dødeligheden for borgere på ressourceforløb med den generelle dødelighed.

- Men det tyder på, at der har været, og fortsat er borgere, som bliver placeret i ressourceforløb, selvom de lider af meget alvorlige sygdomme, og der ikke er et udviklingsperspektiv i forhold til deres arbejdsevne, siger John Klausen.

På et samråd i Beskæftigelsesudvalget i går understregede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at alvorligt og terminalt syge borgere under 'ingen omstændigheder' skal sendes i forløb, der har til formål at få dem i job.

- På det område er loven klokkeklar. Og hvis kommunerne sender dødssyge borgere i ressourceforløb, er det direkte i strid med lovgivningen, lød det fra beskæftigelsesministeren på samrådet.

esl

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt