Udviklingsprogrammet har som svensk deltager alene Skåne Län, men på danske side hele fem deltagere. Med en lovændring bliver (HUR) nu fælles talerør for de danske kommuner og amter i regionen.
Lovændringen blev vedtaget ved førstebehandlingen i sidste uge i Folketinget. Det fik støtte fra samtlige partier.
- Det er, kan man sige, en naturlig konsekvens af den beslutning, der er truffet omkring etablering af Hovedstadens Udviklingsråd, og uanset ens synspunkter på den struktur skal det jo ikke komme området til skade, at vi har valgt den måde i Danmark. Så derfor ja til det, sagde politisk ordfører for Radikale Venstre, Marianne Jelved.
Oprindeligt var projektansøgerne på dansk side Københavns og Frederiksberg Kommuner samt Københavns, Frederiksborg, Roskilde og Bornholms amter samt på svensk side Skåne Län.
Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) fik ikke kompetance til at administrere Interreg-programmer da rådet blev dannet i 1999.
Men de øvrige myndigheder i Øresundsregionen har imidlertid ønsket, at HUR kommer til at fungere som administrationsmyndighed for Interreg III a-programmet for Øresundsregionen.
Demokratisk underskud
I Folketinget kom de eneste kritiske røster Enhedslisten og Kristeligt Folkeparti.
I Enhedslisten synes vi umiddelbart, det lyder meget fornuftigt. Men vi finder det principielt betænkeligt, at man flytter områder fra organer med direkte politisk styring som kommuner og amtskommuner over til et organ med indirekte politisk styring, som HUR jo er. Derfor vil vi gerne høre, om den nye regering vil tage initiativ til at fjerne det demokratiske underskud, der er i HUR i dag. Hvis ikke ministeren kan svare på det her, så vil vi stille spørgsmålet under udvalgsarbejdet, sagde Line Barfod (EL).
Ole M. Nielsen (KRF) sagde at partiet er imod en konstruktion som HUR.
- Vi mener, at det er forkert at tillægge en konstruktion amtskommunale beføjelser, når den ikke har den demokratiske opbakning, som en sådan konstruktion skal have, sagde Ole M. Nielsen.
Interreg foran godkendelse
EU-Kommissionen har i april 2000 godkendt, at der kan afsættes EU-tilskudsmidler til det grænseoverskridende samarbejde i Øresundsregionen.
Interreg IIIa er endnu ikke endeligt godkendt af EU-Kommissionen, men godkendelsen ventes at komme inden udgangen af året. Derfor har regeringen søgt dispensation i Folketinget, så forslaget kan komme hurtigst muligt igennem anden- og trediebehandlingen.
Lovændringen indeholder alene en tilføjelse af HUR, så rådet på lige fod med amtskommunerne og kommunerne kan pålægges at medvirke til nedsættelse af grænseoverskridende regionale udvalg med deltagelse af regioner i lande, der deler grænser, samt bemyndiges til helt eller delvist at fungere som administrationsmyndighed for Interreg III a-programmer.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.