dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Hovedstaden vil droppe Nemlig.com, V og K imod

Flertal i Regionsråd Hovedstaden vil ikke længere bruge online-supermarkedet Nemlig.com på grund af dårlige arbejdsforhold.
18. AUG 2021 12.25

HOVEDSTADEN: Region Hovedstaden vil ikke længere bruge online-supermarkedet Nemlig.com. Det blev vedtaget på et møde tirsdag aften, hvor 29 ud af 41 medlemmer af regionsrådet stemte for forslaget, som var rejst af SF, skriver Fagbladet 3F.

Beslutningen betyder, at Nemlig.com ikke længere skal kunne levere dagligvarer til for eksempel bosteder, institutioner og centre i Region Hovedstaden.

- Det er et signal om, at vi ikke vil bruge borgernes penge på at købe tjenester af et firma som Nemlig.com, der har vist sig at have helt uacceptable arbejdsvilkår, siger SF’s regionsrådsmedlem Peter Westermann, som står bag forslaget.

Kun Venstre og De Konservative stemte ikke for forslaget.

Også droppet af flere kommuner

Den opsigtsvækkende beslutning kommer efter et forløb, hvor Nemlig.com er blevet afsløret i dårlige arbejdsforhold – blandt andet 15 timers arbejdsdage, overvågning af lagermedarbejdere, bøder til chauffører, hvis de er få minutter forsinket, og et tidspres så ekstremt, at medarbejderne ikke har tid til at holde pause og gå på toilettet.

Forholdene fik en række kommuner – Odense, Gentofte og Albertslund – til at opsige samarbejdet med online-supermarkedet.

Også Københavns Kommune ligger i strid med moderselskabet bag Nemlig.com, Intervare, som de beskylder for dårlige arbejdsforhold og grov underbetaling af de chauffører, der bringer dagligvarer ud til de ældre, syge og borgere med handicap.

Region Hovedstaden har ikke nogen fast indkøbsaftale med Nemlig.com, men regionen lavede tidligere i år opgørelse, som viste, at der i perioden 1. januar til 30. april 2021 var brugt knap 925.000 kr. på indkøb hos Nemlig.com.

- Det betyder, at vi i Region Hovedstaden vil få indkøb for omkring tre mio. kr. hos Nemlig.com i 2021, hvis det fortsætter. Det skal det ikke. Vi skal ikke handle med virksomheder, der underbyder løn- og arbejdsvilkår, siger Peter Westermann til Fagbladet 3F.

Har I dokumentation for, at Nemlig.com ikke har efterlevet arbejdsklausulen i Region Hovedstaden?

- Nej, vi har ikke nogen fast indkøbsaftale med Nemlig.com, så det er ikke så ligetil at lave en undersøgelse af dem. Men vi må lægge til grund, at de ikke har været i stand til at leve op til arbejdsklausulerne i de kommuner, hvor man har set dem efter i kortene, og det står klart, at de har meget svært ved at leve op til overenskomstmæssige løn- arbejdsvilkår. Og så er det også vigtigt at sige, at der er andre firmaer, som kan konkurrere med Nemlig.com på både pris og kvalitet, siger Peter Westermann.

Det er nu Region Hovedstadens embedsmænd, der skal se på, hvordan man i praksis kan sikre sig, at de mange institutioner i Region Hovedstaden fremover ikke bestiller dagligvarer fra Nemlig.com. Herefter skal regionens forretningsudvalg stemme forslaget endeligt igennem.

Fagbladet 3F har været i kontakt med Nemlig.com, som ikke har nogen kommentarer til sagen.

ibs