
Af Morten Uhrenholdt, [email protected]
FOLKETINGET: - Det eneste, der er sikkert, det er, at vi kan ikke stå stille.
Sådan ridsede statsminister Helle Thorning Schmidt (S) på tirsdagens pressemøde i Statsministeriet baggrunden for, at regeringen nu tager hul på den første af en række reformer, der skal rette op på forskellige ubalancer i det danske samfund.
Og hun lagde ikke skjul på, at der nok er tale om at skaffe rum til, at samfundet har råd til at hjælpe de, der virkelig har brug for det. Men at det først og fremmest gælder om at rette op på økonomien og det store underskud på statens budget.
- Regeringen tager nu fat på en reform af førtidspensionen og fleksjob. Det er begyndelsen på en række reformer, hvor vi også skal i gang med kontanthjælp, skat og tre-parts forhandlinger, sagde Helle Thorning.
Hun ville dog samtidig gerne strø lidt formildende ud over, hvad der sikkert kommer til at gøre ondt på en del danskere.
Ordninger skabt til en anden tid
- Jeg vil gerne understrege, at regeringen er tilhænger af begge ordninger, fleksjob og førtidspension. Men der er ingen tvivl om, at de nuværende ordninger er skabt til en anden tid. I dag er hver fjerde på førtidspension under 40, og mange af dem er det på grund af psykiske lidelser. Det er i dag muligt over tid og med den rette indsats at afhjælpe disse lidelser.
- Nogle vil selvfølgelig af åbenlyse årsager aldrig kunne komme på arbejdsmarkedet. Men mange vil, og nu lægger vi op en individuel indsats overfor den enkelte. Det vil være godt for den enkelte - og godt for samfundet, sluttede statsministeren sin introduktion til reformen af førtidspensionen.
Også fleksjob-ordningen fik ord med på vejen.
- Der er eksempler på folk i fleksjob, der tjener en halv million, og hvor det offentlige løntilskud er på en kvart million. Det holder ikke.
- Det er vigtigt, at vi får gjort noget, og jeg er meget glad for regeringens ambitiøse forslag. Nu håber jeg så, at oppositionen vil gå konstruktivt ind i forhandlingerne.
Flere journalister spurgte til det provenu, reformen af de to ordninger ventes at give. Vil det blive brugt til at sikre velfærdssamfundet eller skal det gå i den sultne statskasse?
- Der skal ingen tvivl være om, at pengene fra reformen af førtidspension og fleksjob skal gå til at lukke hullet. Det er vi enige med den tidligere regering om, sagde statsministeren og slog dermed fast, at der ikke kommer nogen milde gaver ud af den reform.
3,5 milliarder i kassen
Regeringens udspil til en reform af førtidspension og fleksjob skønnes at medføre en offentlig budgetforbedring på ca. 1,9 milliarder kroner
i 2020 og knap 3,5 milliarder kroner på lang sigt, fremgår det af regeringens udspil.
Derudover lægger regeringen op til, at en række af initiativerne finansieres af satspuljen. Det gælder udgifterne til en styrket indsats i ressourceforløb og opstartsstøtte til kommunerne.
Udspillet ventes at medføre, at ca. 2.300 personer i 2020 og ca. 7.700 personer på lang sigt kommer i ustøttet arbejde i stedet for at være i fleksjobordningen eller på førtidspension. Samtidig ventes det, at udspillet vil øge antallet af personer i støttet beskæftigelse, så arbejdsudbuddet samlet set stiger med ca. 5.000 personer i 2020 og ca. 12.500 personer
på lang sigt.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.