DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
De fleste hænger fast i kontanthjælp

De fleste hænger fast i kontanthjælp

Kun én ud af ti kommer i arbejde efter et år, mens én ud af 20 ender på førtidspension, viser analyse fra Ugebrevet A4

Det er virkelig op ad bakke, når politikerne skal opfylde deres store ønske om at få flere danskere væk fra offentlig forsørgelse og ud på arbejdsmarkedet eller i uddannelse. Det påpeger ekspert bl.a. på baggrund af den aktuelle situation på arbejdsmarkedet og en grundig analyse, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), har gennemført af kontanthjælpen.

AE har fulgt samtlige 120.444 personer, der var på kontanthjælp i uge 34 i august 2010, og set hvordan de var forsørget præcist et år senere. Tallene viser, at knap syv ud af ti præcist et år senere stadig hang fast på kontanthjælp. Færre end hver 10. var kommet i job i perioden, mens godt hver 20. havnede på førtidspension. Hver 14. var kommet i uddannelse og fik udbetalt SU.

Overfor LO's ugebrev A4, fastholder syv ud af otte arbejdsmarkedspolitiske ordførere, at de ønsker en reform af kontanthjælpen, der skal nedbringe antallet af borgere på passiv forsørgelse. Men det er en gigant-udfordring, påpeger lektor Thomas Bredgaard, Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet. Han siger, at der ikke er flere 'lavthængende frugter':

- Nu er vi nede i de tunge grupper af kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister og fleksjobbere. De er langt væk fra det ordinære arbejdsmarked og ikke umiddelbart efterspurgt. Så der skal helt særlige indsatser til, hvis man skal lykkes med at nedbringe antallet på kontanthjælp. Et realistisk succesmål vil i stedet være, at man får bragt de her personer tættere på arbejdsmarkedet, siger han til A4.

mou