- Sådan er det også med udligningsreformens konsekvenser for Guldborgsund kommune, mener Kaj Petersen, formand for SLU.
- Nu ser vi for første gang de barske realiteter efter en reform, der ellers skulle have rettet op på de skævheder, der kendetegnede den gamle udligningsmodel.
Guldborgsund står nu med et stort minus på 40 mio. kr. på budgettet efter afdrag på lån. De 40 mio. kr. optræder inden der er afsat penge til nødvendige udviklings- og anlægsopgaver. Opgaver, som det er forudsat udgør 60 mio. kr.
Årsagen er hovedsagelig, at Guldborgsund Kommune er trukket ca. 65 mio. kr. i bloktilskuddet. Det sker som følge af, at kommunen får mulighed for at udskrive amtets tidligere grundskyld.
- Det lyder mærkeligt, men Guldborgsunds nettomerprovenu ved denne opkrævning andrager dog kun ca. 20 mio. kr., og er dermed et tab på ca. 45 mio. kr., siger Kaj Petersen.
Et tab som underligt nok ikke tæller med ved indenrigsministerens fordeling af bloktilskuddet.
Forhistorien kort. Guldborgsund politikerne trak allerede i det tidligere forår i budgettrøjen. Det skete med krav om, at der skulle indhøstes fusionsgevinster, gennemføres harmoniseringer og laves sparetiltag. Siden da har den kommende storkommunes politiske underudvalg arbejdet grundigt med at finde ca. 50 mio. kr. på tværs af driftsbudgetterne.
Opgaven løses i foråret. Med en samlet trimning af budgettet på ca. 50 mio. kr. var det da heller ikke overraskende for Sammenlægningsudvalget, at borgerne protesterede.
- Vi har fra første færd holdt tøjlerne stramme i budgetarbejdet. Vi har høstet hvad der er at hente og her op til sommerferien kommer så endnu en udfordring. Find selv de manglende mio. kr. på grund af udligningsreformen.
Vi efterregner vores tal hen over sommeren, men kursen er allerede sat mod Christiansborg, siger Kaj Petersen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.