
OPDATERET: Et politisk flertal er enig om en CO2-afgift på 750 kr. per ton i 2030. Firmaer inden for "mineralogiske processer" såsom cementproducenten Aalborg Portland får en CO2-afgift på 125 kroner. Det viser aftaleteksten. Med i aftalen er regeringen, støttepartierne SF og De Radikale samt Venstre og De Konservative.
- Der er med et stort flertal i Folketinget - bredt over den politiske midte - blevet lavet en aftale om, hvordan vi skal lave en CO2-afgift, så vi både kan passe på miljø og klima, men også vores danske virksomheder og arbejdspladser, siger finansminister Nicolai Wammen (S) fredag på et doorstep.
Skatteminister Jeppe Bruus (S) tilføjer:
- Vi gør det på en måde, hvor vi fastholder og udvikler arbejdspladser og ikke afvikler. Det er en gigantisk skattereform, vi kommer med. Og som også viser, hvad det er, at vi kan bruge skatter og afgifter til.
Skal mindske udledningen
CO2-afgiftens formål er at få danske virksomheder til at mindske udledningen af drivhusgasser.
Selv om der indføres en CO2-afgift på 750 kr. per ton, bliver der givet en rabat, så prisen er 375 kr. per ton for de virksomheder, som allerede er omfattet af EU's kvotesystem.
Ifølge aftalen vil firmaer inden for "mineralogiske processer", det kan være cement, tegl og glas, få en CO2-afgift på 125 kr. I regeringens udspil var tallet på 100 kr., og siden hen har netop det emne - især med Aalborg Portland som eksempel - været et stort politisk stridspunkt. Og rabatten har været medvirkende til, at regeringens støtteparti Enhedslisten ikke er med i aftalen.
Rabatten til Aalborg Portland og andre større CO2-udledere er sikret, så virksomhederne ikke flytter til udlandet, lyder det i aftalen.
De fem største CO2-udledere i Danmark er Aalborg Portland, Equinor Refining Denmark, Shell Refinery, Nordic Sugar og Arla Foods Energy.
To tredjedele af vejen
Et politisk flertal, som består af flere partier end dem, der er med i aftalen om en grøn skattereform, har aftalt, at Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990.
Ifølge klimaminister Dan Jørgensen (S) er man med den grønne skattereform godt på vej.
- Med aftalen om grøn skattereform er vi nået mere end to tredjedele af vejen til 70 pct. reduktion af CO2-udledninger i 2030, siger han
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.