Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Gribskov i åben krig med privat jobfirma

Har med yderst kort varsel opsagt samarbejdet med Ramsdal A/S omkring Jobcentrets opgaver. Firmaet truer med retssag og erstatning og vil ikke slippe de 34 medarbejdere, kommunen gerne vil tage hjem

Af Morten Uhrenholdt

GRIBSKOV: Politikerne i Gribskov Kommunes byråd har besluttet at opsige samarbejdet med den såkaldte private aktør, Ramsdal A/S, der en periode har drevet kommunens Jobcenter. Det sker med kortest mulige varsel - det er nemlig pr. 1. juni.

Det sker efter langtrukne og lidet frugtbare forhandlinger, en mere og mere skærpet tone mellem parterne og efter at kommunen i gentagne tilfælde har konstateret, at Ramsdal ikke har kunnet løse opgaverne forsvarligt.

- Vi har i både 2009 og 2010 fået skærpet kritik fra revisorer angående sagsbehandlingen i Jobcentret. Og vi kan nu se, at den gennemført dårlige sagsbehandling formentlig fører til krav om tilbagebetaling af statslige refusioner for både 2009 og 2010 på formentlig 11-15 millioner, siger Lone Møller (S), formand for Gribskovs arbejdsmarkedsudvalg til dknyt.

- Selv om vi har ført skærpet tilsyn og af alle kræfter forsøgt at få Ramsdal til at rette op på fejlene, så kunne vi se, at der intet skete. Firmaet har simpelthen forsømt at kompetenceudvikle medarbejderne og har ikke villet gøre noget ved det. Og man kan nu engang ikke bare sætte sig ned og så administrere de ofte indviklede regler, der gælder på området, fortsætter Lone Møller.

Alt for mange fejl
Senest har Pensionsstyrelsen pålagt Gribskov at bevise, at kommunen har modtaget den statslige refusion retmæssigt. Det har fået kommunen til at gennemgå 300 sager og her fundet et uacceptabelt højt fejlniveau. Det gælder en lang række forhold - regler for udarbejdelse af jobplaner, sygedagpengesager, flexydelser osv.

På den baggrund fandt byrådet, at Ramsdal havde misligholdt konrakten og ophævede den.

Det har fået Ramsdal til at true med at gå rettens vej med et klækkeligt  erstatningskrav for ulovligt kontraktbrud.

- Det er jeg selvfølgelig fuldstændig uenig i. Men jeg tør ikke udtale mig om juraen i det - det må jeg overlade til juristerne, siger Lone Møller.  

Medarbejderne som gidsler
Seneste udvikling er nu, at Ramsdal nægter at virksomhedsoverføre 34 medarbejdere, som kommunen gerne vil overtage. Kommunen hjemtog 1. april 45 medarbejdere, men nu er de resterende 34 altså endt i en ualmindeligt ubehagelig situation.

- Ramsdal tager jo medarbejderne som gidsler. Det er helt uforståeligt - de har jo ingen opgaver, hvorfor vil firmaet så holde på dem. Og vil de overhovedet få deres løn? spørger Lone Møller.

Hun forudser, at der kan blive et kort slip, før kommunen kan få Jobcentret til at fungere fuldt og helt igen. Det er meningen at overdrage en del opgaver til 'andre aktører' - altså andre virksomheder, der har faglig baggrund for at løse dem.

- Det er klart, at det bliver svært at undgå en kort slip, men for kommunen er det vigtigt, at borgerne igen kan få opfyldt deres retssikkerhed, siger udvalgsformanden. 

Samtidig er det besluttet, at der skal ansættes en jobcenterchef og en arbejdsmarkedschef. Og så forventer Gribskov, at der næste år nok også dukker krav om tilbagebetaling op - for 2011.