dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Med GreenGo Energys nye planer, bliver der brug for væsentligt færre energianlæg, end de oprindelige planer lagde op til.
GreenGo Energy

GreenGo skruer ned for Megaton-projekt i Ringkøbing-Skjern

GreenGo har trukket de fleste af sine ansøgninger om at lave nye energianlæg i Ringkøbing-Skjern i land. I nogle landsbyer flager man.
31. MAJ 2025 8.26

RINGKØBING-SKJERN: GreenGo Energy trækker hovedparten af sine ansøgninger til de nye energianlæg, som skulle være en del af det stort anlagte Megaton-projekt i Ringkøbing-Skjern. Planen inkluderede oprindeligt en Power-to-X-fabrik, 1000 hektar solceller og 30 vindmøller, der tilsammen skulle producere 110.000 ton e-metanol årligt.

Projektet havde dog trange kår i lokalområdet, hvor flere lokalpolitikere og mange borgere var kritiske overfor projektet. I Sdr. Vium og Hemmet blev GreenGo Energys udmelding om, at virksomheden dropper sine ansøgninger om nye sol- og vindmølleparker, for eksempel fejret ved, at man hejste flagene i byens flagallé. Det skriver Ringkøbing-Skjern Dagblad

I stedet skal der nu produceres biometanol, hvilket kræver langt færre energianlæg. GreenGo Energy meddeler i en pressemeddelelse, at de kun fastholder en ansøgning om et vindmølleprojekt med op til 12 vindmøller i Nørhede-Hjortmose. Derudover fastholder man to allerede godkendte solcelleparker i Nørhede-Hjortmose og Gestenge på tilsammen 650 hektar. 

Ifølge selskabet sker ændringen, fordi en regelændring i EU har åbnet for, at biometanol produceret af certificeret biomasse kan opfylde kravene til avancerede, grønne brændstoffer. Biometanol er mindre CO2-fortrængende end e-metanol, men til gengæld billigere og hurtigere at implementere i markedet som erstatning for fossile brændsler.

- Markedet har bevæget sig hurtigt, og vi har valgt at følge med. Biometanol giver os mulighed for at levere et grønt brændstof, der både er økonomisk bæredygtigt og teknisk gennemførligt med den infrastruktur, vi allerede har. Det er en løsning, der kan skaleres hurtigt og gøre reel forskel i transportsektoren, siger Anders Heine Jensen, direktør for PtX og Megaton-projekter hos GreenGo Energy. 

Hvem har så vundet?

I byrådet, som er blevet orienteret om de ændrede planer på et lukket byrådsmøde, er der ikke den store overraskelse over tilbagerulningen af projektet. Hos KD, K, DD og NB glæder man sig over nyheden. Flere understreger, at fremtidige projekter i kommunen i langt højere grad skal inkludere borgerne og landdistrikerne, inden man slår for stort et brød op. 

Hos V, S og SF er der ærgrelse, men forståelse for beslutningen. Viceborgmester Søren Elbæk (S) mener, at kommunen nok har været for tidligt ude, siger han til Ringkøbing-Skjern Dagblad. Selv om regering og Folketing har presset på for grøn omstillng, er lovgivning, forretningsmodeller og borgernes ejerskab til projekterne ikke fulgt med, mener han.

- Jeg tror, der kommer til at gå meget lang tid, inden nye projekter kommer til politisk behandling i Ringkøbing-Skjern Kommune. Og jeg ved faktisk ikke rigtig, hvem der er blevet vindere i det forhold, siger han.

 

MBH

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/greengo-skruer-ned-for-megaton-projekt-i-ringkoebing-skjern

GDPR