GLADSAXE: Den overpris på to-tre kr. pr. kbm. drikkevand, som vandforbrugerne i Gladsaxe Kommune, gennem årene har indbetalt, beløber sig samlet til 53,4 mio. kr. - efter moms 42 mio. kr.
Penge, som kommunen akkumulerede på en mellemregningskonto i stedet for at betale dem til leverandøren fra Københavns Energi - KE Vand – i forventning om medhold i retten i den langvarige strid med københavnerne om vandprisen.
I juni 2008 afgjorde Østre Landsret, at KE Vand ikke måtte forrente sin egenkapital over vandprisen – og det betød, at det store vandselskab kunne vinke farvel til ialt 307 millioner kr. De 53 millioner stammer altså fra vandforbrugerne i Gladsaxe, og det har fået Grundejersammenslutningen på banen.
- Skal pengene egentlig ikke tilbage til os, lyder spørgsmålet her i år, hvor eventuel tilbagebetaling i en fjernvarmesag i Århus også spøger i erindringen.
Ikke noget problem
Formand for miljøudvalget i Gladsaxe, Trine Henriksen (EL), oplyser, at sagen har været drøftet i udvalget. Selv vurderer hun, at en egentlig tilbagebetaling kun bliver aktuel, hvis loven foreskriver det, men at forvaltningen senest i juni skal forelægge en sag om spørgsmålet.
Altså: Hvordan er reglerne i forhold til hvile-i-sig-selv princippet indenfor vandområdet? Må de opsparede penge anvendes fremadrettet, eller skal de tilbagebetales med det samme og i så fald efter hvilke principper?
Gladsaxe Kommune opkræver ikke selv afgift for at forrente egenkapitalen – et spørgsmål, der netop er blevet afklaret, viser et brev fra borgmester Karin Søjberg Holst (S).
- Men forudsat at det rent juridisk er i orden, så er min holdning til tilbagebetaling eller ej, at jeg ikke ser noget som helst problem i at anvende pengene fremadrettet til nye projekter. Alternativet ville være at betale pengene tilbage, og derefter fremadrettet opkræve en højere pris for at finansiere de nye anlægsopgaver.
Forskellig praksis
- Det synes jeg ikke nødvendigvis vil være i brugernes interesse, da en tilbagebetaling nok ville koste en del i administrative udgifter, i hvert fald hvis den skal beregnes i forhold til den enkeltes indbetaling siden 1996. Disse udgifter vil også skulle betales af brugerne.
I Gladsaxe er det allerede besluttet at anvende en del af pengene - ca. 12 millioner – til en ledning mellem Gladsaxes og Gentoftes ledningsnet. De to kommuner har oprettet fælles vandselskab – Nordvand.
- Der var desuden ved årsskiftet oparbejdet et underskud på regnskabet for vandområdet på ca. 18 mio, som vandområdet skylder kommunekassen. Dette er måske også sket, netop fordi man har haft en forventning om at vinde KE-sagen, således at man har undladt at opkræve den fulde vandpris i de senere år.
Borgmester Kjeld Hansen (S) fra Herlev, der har stået i spidsen for de københavnske omegnskommunernes sag i vandpris-striden, oplyser, at de 19 kommuner har haft forskellig praksis: Nogle opkrævede som Gladsaxe overprisen fra forbrugerne og satte pengene ind på mellemregningskonti. Andre fandt en anden regnskabsteknisk måde at reservere beløbet på – hvis vandprissagen blev tabt.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.