
SJÆLLAND: Kommunale sundhedsplejersker og kostvejledere har stor succes med at behandle overvægtige børn og unge efter et særligt Holbæk-koncept. Indtil nu er 743 svært overvægtige børn startet i behandling i Vejle, Kolding, Horsens, Kalundborg, Stevns, Slagelse, Hedensted og Holbæk kommuner.
De foreløbige resultater viser, at 80 pct af børnene har mindsket deres grad af overvægt under behandlingen.
- Præcis, hvor mange kilo børnene har tabt sig tæller vi ikke sammen. Det er ikke relevant, da børn jo samtidig med at de taber sig også skal vokse og have omdannet fedt til muskler, understreger overlæge Jens-Christian Holm.
- Det er et behandlingsrespons, som aldrig er blevet set tidligere, siger han og understreger, at det banebrydende samarbejde mellem otte kommuner og Børneafdelingen på Holbæk Sygehus er en meget stor landvinding, hvor det er lykkedes at behandle en meget sammensat gruppe af børn. Og forbedringerne er sket hos alle typer af børn - uanset børnenes alder, deres grad af overvægt eller sociale tilhørsforhold.
Personalet i kommunerne er blevet grundigt oplært i metoden af overlæge Jens-Christian Holm og sygeplejerske Rikke Melskens. Og de bliver løbende vejledt af Rikke Melskens fra Holbæk Sygehus.
Effektiv behandling
Den endelige opgørelse vil blive foretaget efter et års behandling af Pernille Mollerup, som en del af hendes ph.d.-projekt på Børneafdelingen på Holbæk Sygehus. Og den vil også fastslå behandlingens effekt på følesygdomme og livskvalitet.
- Når vi går ud med foreløbige resultater allerede nu, er det fordi det er stærke resultater, som det er vigtigt for samfundet at få kendskab til, siger Jens-Christian Holm, som mener, at der nu er mulighed for at etablere effektiv behandling af overvægtige børn og unge i hele landet i kommunalt regi.
Og det er endda lykkedes med et lavt timeforbrug at få succes. I de otte kommuner er familierne blevet fulgt af en sundhedsplejerske og en kostvejleder efter deres individuelle behov. Der er lagt en individuel skræddersyet plan for familien med 10-20 arbejdspunkter, som skal hjælpe familien og barnet til vægttab.
Arbejdspunkterne rummer blandt andet alle måltider, sukker og fedtholdige spise og drikke, spiseøvelser, motion og tidsforbrug ved tv og computer. Gensidig tillid, empati og omsorg er nøgleord og er helt afgørende i tilgangen og behandlingen af børnene og deres familier.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.