Regeringens finanslovsforslag er ikke særlig rødt, til gengæld er det fornuftigt. Det er noget, vi kvitterer for i Venstre. Til gengæld er vi stærkt utilfredse med, at der er tale om en københavner-finanslov. Særligt på kulturområdet lægger regeringen op til en massiv skævvridning, hvor københavnske kulturinstitutioner går fri af besparelserne, mens dem i Østjylland nu er lukningstruet. Værst ser det ud for Fregatten Jylland, der mister fire millioner kroner. Det betyder, at der ikke er råd til at beholde masterne på skibet. En fregat uden master, kan man forestille sig noget mere sørgeligt?
Kulturministeren bryder med besparelsen på Fregatten Jylland en mere end 80 år gammel tradition i dansk politik. I 1929 blev Stauning og Madsen-Mygdal enige om at støtte restaureringen af det dengang faldefærdige skib. De to politiske modstandere søsatte dermed Danmarks første beskæftigelsesprojekt, eller det som regeringen i dag kalder for en 'kickstart'. Siden 1929 har Folketinget støttet et af vort lands største nationalklenodier, en tradition som Elbæk nu reducerer til næsten ingenting.
Også Den Gamle By
Fregatten Jylland er afgørende for turismen i Ebeltoft, og det er byens absolut vigtigste attraktion, som i den grad sætter byen på landkortet. De manglende bevillinger betyder, at det bliver vanskeligt at vedligeholde det store træskib. Hvad sker der så? Ja ifølge museets vedtægter så overdrages skibet til Kulturmuseet, og så må Uffe Elbæk jo finde ud af, hvor han vil 'parkere' et kæmpe træskib i centrum af København.
Det er naturligvis en meget ugennemtænkt besparelse, eftersom man ikke kan spare på vedligeholdelsen af et gammelt træskib. Og jo mere man sparer på vedligeholdelsen, jo dyrere bliver det på længere sigt.
Den Gamle By undgår heller ikke massive besparelser. En attraktion som de fleste østjyder kender fra utallige besøg, f.eks. omkring juletid, hvor mange har tradition for at spise æbleskiver og drikke gløgg i Den Gamle By. Museet er dog andet end traditioner. De senere år er der sket en massiv fornyelse med en 'ny' bydel, som viser, hvordan Danmark så ud i 1970'erne.
Er der trukket lod?
Det er derfor grotesk, at museet bliver beskåret netop, som det er blevet udvidet. Det virker som om, ministeren nærmest har trukket lod blandt museer uden for Københavnsområdet for at finde steder, man kunne spare. Samtidig er det påfaldende, at regeringens venner på Arbejdermuseet i København har fået et tilskud på over en million kroner ekstra. Det er besynderligt, at et museum med så snævert sigte som Arbejdermuseet skal have flere penge i en tid, hvor brede og folkelige museer bliver kraftigt beskåret.
Som om det ikke var nok, bliver Gammel Estrup frataget 800.000 kr., som ellers skulle gå til den løbende vedligeholdelse af museet. Netop fordi bevillingen har været målrettet løbende vedligeholdelse er besparelsen besynderlig og vil i yderste konsekvens betyde, at museets anskaffelse af 40 mio. kr i private midler til overordnet renovering er spildt. Samtidig er det tankevækkende, at sammenlignelige institutioner såsom Arbejdermuseet og Handels- og Søfartsmuseet modtager betydeligt større tilskud.
Det er påfaldende, at den eneste østjyske politiker, der ikke bekymrer sig om det østjyske kulturliv, er kulturministeren. Det er derfor nødvendigt at råbe kulturministeren op, sådan at han ikke får lov til at slippe af sted med sin rundbarbering af det østjyske kulturliv. Derfor har jeg indkaldt alle østjyske medlemmer af Folketinget til et møde, sådan at vi sammen, på tværs af partier, kan lægge pres på kulturministeren. Det handler nemlig ikke om partipolitik, men om at der skal være en vis rimelighed i kulturpolitikken i Danmark, hvor hele landet får glæde af de knap 20 milliarder, som hvert år bruges på at støtte kulturen.
Af MF Michael Aastrup Jensen (V)
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.