Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Forskere undersøger, hvordan østarbejdere modtages

Ringkøbing-Skjern bidrager til forskning i, hvordan udenlandsk arbejdskraft bedst integreres og fastholdes i landdistrikter.

RINGKØBING-SKJERN: Tre antropologer er resten af måneden flyttet til Ringkøbing-Skjern for at følge udvalgte udenlandske medarbejdere på ti virksomheder og landbrug.

De vil undersøge medarbejdere, som især er fra Polen, Rumænien og Ukraine, og deres familiers muligheder og udfordringer ved at bo og arbejde i kommunen.

Mange danskere er rejst fra landdistrikter til byen, og internationale arbejdstagere er derfor en vigtig ressource for de danske landdistrikter. Det er derfor vigtigt at forstå deres oplevelser af at bo og arbejde på landet, lyder det i en beskrivelse af projektet, som er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og kommunen.

En af forskerne er antroprolog Astrid Lovelady, som tidligere har lavet feltarbejde blandt rumænske medarbejdere i Sønderjylland. Derfra ved hun, at der eksempelvis kan være meget forskellige opfattelser af relationer på en arbejdsplads, f.eks. når det gælder hierarkier, både de formelle og de uformelle:

 - Det kan være en udfordring, når man kommer udefra at forstå det flade danske hierarki, men det kan også give muligheder, at man bliver lyttet til som medarbejder, forklarer hun på kommunens hjemmeside og tilføjer, at der også kan opstå hierarkier blandt migranter baseret på deres nationalitet.

Mangler arbejdskraft

En del virksomheder i landbrug i Ringkøbing-Skjern mangler faglært arbejdskraft og har hentet mange medarbejdere fra udlandet. Derfor er kommunen glad for at få ny viden om, hvordan man integrerer og fastholder de udenlandske  medarbejdere.

- Udover at arbejdspladserne er glade for den udenlandske arbejdskraft og har brug for de udenlandske medarbejdere, så nyder vores landsbyer og vores skoler også godt af det, når det typisk er børnefamilier, der flytter hertil, siger stabschef Thomas Andersen. 

Forskningsprojektet er finansieret af Ringkøbing-Skjern Kommune og Aarhus Universitet i fællesskab.

ak